Aydın’da 2021-2022 Adli Yıl açılışı töreni, Aydın Valiliği binası önündeki Atatürk Anıtına çelenk sunulması ile başladı. Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Kurtça Eker, Adalet Komisyonu Başkanı Erhan Yıldırım ve Aydın Baro Başkanı Gökhan Bozkurt tarafından Atatürk anıtına çelenk sunulduktan sonra saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu.

MESLEKTAŞLARIMIZIN SECME VE SECİLME HAKKI GASP EDİLDİ


Adli yıl açılışıyla ilgili konuşma yapan Baro Başkanı Gökhan Bozkurt, meslektaşlarının sorunlarından bahsetti. Pandemi nedeniyle genel kurul ve seçimlerinin 4 kez ertelendiğini ve 5’incisi gerçekleştirmek için hazırlıklar yaptıklarını belirten Bozkurt, “Görev süresi dolmasına rağmen yedekleri olmadığı için istifa hakkını dahi kullanamamış bulunan yönetim, disiplin, denetleme kurullarının ve TBB delegelerimizin adına son olarak da 11 ay 22 gündür yeniden seçilme şansı bulamadan fazladan görev yapmak zorunda kalan şahsım adına ve en önemlisi 11 ay 22 gündür seçme ve seçilme hakkı genelgelerle hukuksuz olarak gasp edilen 1423 meslektaşım adına burada sizlere hitap ediyorum. Bu geçen süre demokrasimize ve hukuk devleti adına tarihimize kapkara harflerle yazılacak Savunma Makamı bunu asla unutmayacaktır” dedi.

ADLİYE BİNASI AYDINLILARIN EN DOĞAL HAKKIDIR


Yeni adli yıldan en büyük beklentilerinden birisinin yeni adliye binasının temelinin atılması olduğunu ifade eden Bozkurt şunları söyledi: “Dünyanın en büyük binasının yapmakla da üzerine adalet sarayı yazmakla da yurttaşların yüzde yüz güvenebileceği bir yargı sisteminin kurulamayacağını biliyoruz. Adalet elbette yalnızca liyakatın olduğu bir yerde yeşerir, boy verir ve gölgesinde yurttaşlar huzur içerisinde yaşayabilir. Ancak mevcut adliye binamızda hiç kimse için sağlıklı bir çalışma ortamı kurulabilmesinin mümkün olmadığı dışarıdan bakıldığında bile görülen apaçık bir gerçektir. Bu nedenle yeni adli yıldan en büyük beklentilerimizden birisi yeni büyük ve önümüzdeki en az yüzyılın ihtiyaçları düşünülerek planlanacak yeni adliye binasının temelinin atıldığını bir an önce görmektir. Bu bizim, adliye çalışanlarının, hakimlerimizin, savcılarımızın ve adalet aramak için gelen tüm vatandaşların hakkıdır. Bu Aydın’ın, Aydınlıların en doğal hakkıdır. Aydın ilinin de tamamında yeni adliye binası bulunan diğer bütün illerimiz gibi, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti devletinin bulunduğu Türk vatanında yer aldığını buradan bir kez daha tüm yetkililere hatırlatmak isterim.”

AVUKATLARA SALDIRI GÖRMEK İSTEMİYORUZ


Bozkurt, meslektaşlarının yeni adli yıldan beklentilerini şöyle dile getirdi: “Savunma makamı olarak kendimiz ve haklarını savunmak üzere vekalet aldığımız tüm insanlarımız adına sesleniyorum: Yeni adli yılda; Duruşma zaptını hazır bulunan avukatlara vermeyen mahkeme görmek istemiyoruz. Özellikle başka il ya da ilçelere duruşma için giden meslektaşlarıma “hakim yok, mazeret dilekçesi verin” cümlesinin kurulduğunu duymak istemiyoruz. Sabah saatin 09.00’ına duruşma koyan hiçbir hakimin saat 10.00’da daha ilk duruşmaya başladığını görmek istemiyoruz. “Avukat öldürüldü”, “Avukata saldırı” gibi bir tek haber başlığı daha görmek istemiyoruz. Avukatlara yönelik herhangi bir saldırı halinde şüphelilerin adliyeye canları istediğinde gelip, ellerini kollarını sallayarak çıkıp gittiklerini görmek istemiyoruz. Müvekkilinin lehine olan kısa kararı yazdıran hakime güvenerek, istinaf dilekçesi vermeyen herhangi bir meslektaşımın içerisinde vekalet ücretinin yer almadığı gerekçeli kararla karşılaşmasını istemiyoruz. Kapı gibi yürürlükte duran Avukatlık Kanununa rağmen meslektaşlarıma görevlerini yaparken engel çıkaran bir tek kamu kurumu ya da görevlisi görmek istemiyoruz. Tek bir tane dahi yeni hukuk fakültesi açıldığı haberini görmek istemiyoruz. Tüm bunları önümüzdeki adli yıl açılış konuşmasında da tekrar etmek istemiyoruz.”

AVUKATLAR HAK ETTİKLERİ SAYGIYI GÖRMELİ


Bozkurt, “Yeni adli yılda; TAKPAS sorununun derhal çözüldüğünü, neredeyse iki yıl geriden gelen adli yardım ödemelerinin hemen yapılabilecek şekilde gerekli paranın barolara gönderildiğini, bir daha gecikme olmaması için illerin özellikleri de göz önüne alınarak adli yardım mevzuatının acilen düzenlendiğini, beraat eden sanık lehine takdir edilen vekalet ücretlerinin hemen ödendiğini, stajyer avukatların önündeki ekonomik ve diğer tüm sorunların halledildiğini, istinaf, Yargıtay ya da Danıştay’a giden dosyaların oralarda unutulmayıp, bir an önce kararı ile birlikte geriye döndüğünü, yurttaşların haklarını sosyal medya ya da televizyonların sabah programlarında aramak zorunda bırakılmadıklarını, düşüncenin ve bunu ifade etmenin en temel insan haklarından olduğunun bizzat yargı tarafından içselleştirildiğini, Hak arama özgürlüğünün güvencesi olan avukatlara hak ettikleri saygının, ülkenin ve adliyelerin her metrekaresinde gösterildiğini görmek istiyoruz” diyerek avukat, hakim ve savcı ile adliye, baro ve avukatlık bürosu çalışanları ve vatandaşlar için adli yılın hayırlı olması temennisinde bulundu.

GECİKEN ADALET ADALET DEĞİLDİR


Aydın Adalet Komisyonu Başkanı Erhan Yıldırım, korana virüs nedeniyle zor bir yılı geride bıraktıklarını vurguladı. Yıldırım, “Salgın koşullarına rağmen, görevlerini aksatmadan özverili bir şekilde çalışan tüm meslektaşlarımıza ve adliye çalışanlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Yeni Adli yılımız hayırlı olsun" diye konuştu. Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Kurtca Eker ise "Yeni adli yılda haklıya hakkını verme noktasında süratli ve adil kararlar vermek en büyük hedefimiz olacaktır. Zira geciken adaletin adalet olmadığının bilinci içerisindeyiz. Amacımız Aydın şehrine, Aydınlılara adalet hizmetini en iyi şekilde verebilmek olacaktır" diyerek yeni adli yılın hayırlı olmasını diledi.