Aydın’da 1 Eylül itibariyle av yasağı kalkıyor. Av yasağının kalkmasıyla birlikte Kuşadası Körfezi trol tekneleriyle dolmaya başladı. Trol teknelerin denize araç lastiği bırakmasına Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü’den tepki geldi. Araç lastiklerinin sualtı ekosistemini olumsuz etkilediğini ifade eden Başkan Sürücü, lastiklerin denize bırakılmaması için yetkilileri göreve davet etti.

“DENİZ ÇAYIRLARININ ÖLMESİNE NEDEN OLUYOR”

Trol teknelerinin hepsinin küpeştesinde, usturmaça olarak kullandıkları onlarca araç lastiği bulunduğunu kaydeden Başkan Sürücü, “Usturmaça olarak kullanılan bu araç lastikleri deformasyona uğradığında, yenileriyle değiştirilmekte, eskiler de ne yazık ki denize bırakılmaktadır. Denizaltında çevre kirliliği yaratan araç lastikleri, sualtı ekosistemini olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle denizlerin ormanı olarak bilinen Akdeniz’in endemik türü olan bilimsel adı Posidonia oceanica denilen deniz çayırlarının üzerine atılan lastikler, deniz çayırlarının ölmesine neden olmaktadır.” diye konuştu.

“YAPTIRIMLAR UYGULANMALI”

Zaman içinde bırakılan lastikleri kum millemekte ve kumda yaşayan balıkların, midyelerin ve birçok deniz böceğinin yaşam alanlarını ortadan kaldırdığını dile getiren Başkan Sürücü, “Birçok trol balıkçısı, denize attıkları araç lastiklerinin balıklar için yuva olduğu bahanesini savunmaktadır. Avrupa’da bu konuda yapılan çalışmalar aksini göstermektedir. Sualtında biyolojik çeşitliliği artırmak için denize bırakılan binlerce lastiğin deniz ekosistemine zarar verdiği görülünce, tekrar bunların su yüzeyine çıkarılması için büyük masraflar yapılmıştır. Denize atılan lastikler çevre temizliği etkinlikleri kapsamında sudan çıkarılsa da her yıl aynı şekilde lastiklerin denize atıldığı görülmektedir. Araç lastiklerinin denize atılmaması için, Kuşadası Liman Başkanlığı tarafından gerekli uyarılar yapılmalı, atan teknelere ilgili kurumlar tarafından gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır.” şeklinde konuştu.