ADÜ Tıp Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özge Çevik’in yürütücülüğü yaptığı proje, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Yenilikçi İlaç Geliştirme Stratejik AR-GE Proje Çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Prof.Dr. Özge Çevik’in yürütücülüğünde ilaç dirençli meme kanserlerinin tedavisi için geliştirilecek olan biyoteknolojik ilaç formülasyon projesi, ADÜ ve Acıbadem Üniversitesi iş birliği ile gerçekleşecek. Proje kapsamında çok sayıda araştırmacı yer alacak ve iki doktora bursiyeri de desteklenecek.


MEME KANSERİ TEDAVİSİNDE UMUT


Prof. Dr. Özge Çevik, “Projede metastaz yeteneği yüksek meme kanseri hücrelerine oligonükleotidler kullanılarak aktif hedeflendirmeler yapılacak ve terapötik proteinler ile formülasyonlar geliştirilerek immün sistemi baskılanmış meme tümörü oluşturulan farelerde etkileri araştırılacak.” dedi. Prof.Dr. Özge Çevik geliştirilecek olan biyoteknolojik ilacın formülasyonunda kullanılacak olan sistemlerin gelecekte farklı hastalıkların tedavisinde de kullanılma potansiyelinin olduğunu aynı zamanda aşı teknolojisi içinde araştırmalara başladıklarını ifade etti.

AKILLI İLAÇLAR TASARLANACAK


Prof.Dr. Özge Çevik’in araştırmacı olarak yer aldığı TÜSEB tarafından yeni desteklenen bir başka projede yeni ilaç molekülleri ve türevleri sentezlenerek peptid ile hedeflendirilecek üçlü negatif meme kanseri diğer alt tiplerine yönelik akıllı ilaçlar tasarlanacak. TÜBİTAK-MAM tarafından yürütücülüğü yapılan projede, Aydın Andan Menderes Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesinden araştırmacılar yer alıyor. Ayrıca bu projede iki doktora sonrası araştırmacı ve iki doktora bursiyeride desteklenecek.

BÜTÇESİ 1.9 MİLYON LİRA


Projeler ile ADÜ Tıp Fakültesi Araştırma Laboratuvarlarında yaklaşık 1,9 milyon TL bütçeli ilaç geliştirme çalışmaları yapılacağını belirten Prof. Dr. Özge Çevik, projelerinden elde edilecek olan verilerin Türkiye’de yeni biyoteknolojik ilaçların geliştirilmesine katkıda bulunacağını ve üniversite sanayi iş birliği kapsamında yeni araştırmaların sayısının artacağını ifade etti.