İncir üretiminde 7 milyonu aşan incir ağacı varlığı ile birinci sırada yer alan Aydın, özelikle kuru incirde dünyada adından söz ettiriyor. Aydın, 2020 yılı TÜİK rakamlarına göre 37 bin 300 hektar incir üretim alanı ve 183 bin 300 ton yaş incir üretim miktarıyla Türkiye üretiminin yüzde 57'sini, kuru incir olarak ise yüzde 80’ini karşılıyor.

BAKANLIKTAN 50 BİN LİRA DESTEK


İhracatta önemli bir sorun oluşturan ve zaman zaman ürünlerin geri dönmesine neden olan aflatoksinin önlenmesi ve hasatta meydana gelen kalite kayıplarının en aza indirilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında Aydın’da incir üretimine 50 bin lira tutarında finans sağlandı.

4 BAHÇEDE DENEME


"Aydın İli Organik Kuru İncir Üretiminde Kalitenin Korunması ve Geliştirilmesine Yönelik Hasatta File Örtü Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında Germencik ve Sultanhisar ilçelerinde 4 üretici ile birlikte hasat filesi uygulamasına geçildi. Her bir incir hasat filesi her ağaca 2 adet file örtüsü gelecek şekilde demir kazıklar ile toprağa çakılıp incir ağaçları etrafına serildi. Proje kapsamında incir hasat filesi üzerinde ve yerde bulunan incirlerin analizleri yapılarak aflatoksin ve kaliteleri karşılaştırılacak.

İNCİRİN KALİTESİ KORUNACAK


Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem, incir kurutma hasat filesi ile incirin kalitesinin korunacağını belirterek, “İl Müdürlüğümüz incir yetiştiriciliği ve ihracatı konusunda çalışmalarına devam ediyor. İncir Araştırma Enstitüsü, Ege İhracatçı Birlikleri ile birlikte incir alanlarında kurutma tünelleri, sağlıklı ilek üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla ilek demonstrasyon bahçelerinin kurulması, ekşilik böceği tuzağı, ilek file torbası, kerevet ve incir fidanı dağıtımı gibi birçok proje yürütülüyor. İl Müdürlüğümüz aracılığıyla 2021 yılında Ege İhracatçı Birlikleri ile koordineli olarak İl genelinde toplam 3400 adet incir kurutma hasat filesi dağıtımı gerçekleştirildi” dedi.