Didim’deki Parlamenterler Sitesine yumurta bırakan caretta caretta kaplumbağalarının yavru çıkışları Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdür Yardımcısı M. İbrahim Çolak, Aydın DKMP Şube Müdürü Egemen İşcan, ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Türkozan ve EKODOSD üyelerinin katılımıyla yapıldı.
Yapılan kontrol açılışında, caretta carettanın yuvaya 77 yumurta bıraktığı, yumurtalardan 56 adedinin gece, 7 adedinin de kontrol açılışı sırasında çıktığı ve 63 adet yavrunun denizle buluştuğu belirlendi. Yuvanın ve diğer yumurtaların gerekli incelemeleri yapılarak kayıt altına alındığı belirtildi.
Yavru çıkışları sonrasında Parlamenterler Sitesinde, site sakinleri ve özellikle çocuklara EKODOSD tarafından deniz kaplumbağalarıyla ilgili görsel bir sunum gerçekleştirilerek, bilgilendirme yapıldı.

“UMUT VERİCİ”


Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, “Sunumu izleyen ve ertesi gün yanımıza gelen küçük bir çocuk, plajda beyaz bir plastik poşet gördüğünü ve denize gitmemesi için koşarak yakalayıp çöp bidonuna attığını bizlere söyledi. Küçük bir çocuğun bu örnek davranışı bilinçlendirmenin ne kadar önemli olduğunu bizlere gösterdi. Gönüllülere verilen eğitim çalışmalarıyla, çocuklarla birlikte kanal açılarak yavruların denize sağlıklı bir şekilde ulaşmaları sağlandı. Özellikle çocukların Caretta carettalara olan ilgileri ve sorumlu davranışlarının, Parlamenterler Sitesine önümüzdeki yıllarda yuva yapacak kaplumbağalar açısından umut verici olduğu görüldü” dedi.