Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinin vazgeçilmez kültürel etkinliklerinden olan deve güreşlerinin 2021-2022 sezonu takvimi belirlendi. Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu'nca (DEGÜF) açıklanan takvime göre Koçarlı'da deve güreşlerinin 5 Aralık'ta yapılması planlandı. Koçarlı Belediyesi tarafından düzenlenecek güreşler, Koçarlı'da kısa süre önce kurulan Koçarlı Devecilik Derneği ile Bıyıklı Deve ve Deve Güreşi Sevenler Derneği'ni karşı karşıya getirdi. Her iki dernek de tertip komitesinin kendisinin olduğunu savundu.

"ALTERNATİFİ YOK"


Bıyıklı Deve ve Deve Güreşi Sevenler Derneği Başkanı Hüseyin Uysal, 19 Ağustos’ta sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, deve sahiplerine seslenerek, şunları kaydetti:
"Koçarlı Belediye Başkanı Sayın Nedim Kaplan himayesinde yapılacak olan 5 Aralık 2021 Koçarlı Deve Güreşi Festivali’nde sürpriz çatımlarla sizlerleyiz. Biz gücümüzü siz devecilerden alıyoruz. Tertip komitesi Bıyıklı Deve ve Deve Güreşi Sevenler Derneği, alternatifi yok. Varsa biz yokuz sizleri bekliyoruz."

BELGELERİ PAYLAŞTI


Uysal’ın ardından Gültekin Özbek başkanlığındaki Koçarlı Devecilik Derneği de, hesabından DEGÜF’ün Koçarlı Belediyesi’ne gönderdiği 5 Aralık’ta deve güreşi yapılmasında bir sakınca olmadığını belirten belge ile bin liralık deve güreşi katkı payının kendileri tarafından ödendiğini gösteren makbuzu paylaştı. Yapılan paylaşımda Özbek başkanlığındaki tertip komitesi de açıklanarak, “Tüm devecilik camiamıza ve deve güreşleri sevenlere hayırlı olsun” denildi.

BAŞKAN KAPLAN'DAN AÇIKLAMA


Yaşanan tertip komitesi krizi ile ilgili Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan kısa bir açıklama yaptı. Kaplan, “Zamanı geldiğinde tertip komitesini kamuoyu ile paylaşacağız” ifadelerini kullandı. Öte yandan her iki dernek de Başkan Kaplan’ı makamında ziyaret etmişti.