Yeterli yağış almadığı için tarımsal kuraklığın yaşandığı Aydın'da yaklaşık 40 yıl Ziraat Odası Başkanlığı yapan ve 2015 yılında hayatını Kemal Çetin'in kuraklığa çözüm olarak ürettiği projesi, yeniden gündeme geldi. Adnan Menderes Barajı ve İkizdere Barajı'nın yapımında etkin rol oynayan merhum Kemal Çetin'in oğlu AK Parti Aydın İl Başkan Yardımcısı Uygur Çetin tarafından Ziraat Odası raflarından çıkartılan Muğla Dalaman Çayı'ndan çay ve yaklaşık 25 kilometre uzunluğundaki tünel aracılığı ile Aydın Kemer Barajı'na su taşınması projesi, Devlet Su İşleri (DSİ) yetkililerini heyecanlandırdı. DSİ yatırım programına alınan, hayata geçirilmesi için fizibilite ve benzeri çalışmaları başlayan proje Bozdoğan, Yenipazar, Dalama, Köşk, Efeler, Koçarlı ve Söke ovalarının sulanmasına katkı sağlayacak.

"OVALARIMIZ SUSUZ KALMAYACAK"


AK Parti Aydın İl Başkan Yardımcısı Uygur Çetin, babası Kemal Çetin'in Aydın tarımının gelişmesi için çok büyük çalışmalar yaptığını söyledi. Aydın'ın iki önemli barajı olan İkizdere ve Adnan Menderes'in yapımı için mücadele eden babasının kendisine çocukken Aydın Kemer Barajı için hazırladığı projesinden de bahsettiğini anlatan Çetin, "Babamın 1985-1990 yıllarda bana anlattığı bir proje vardı. Özellikle kış aylarında debisi çok yüksek olan Muğla Dalaman Çayı’ndan yaklaşık 75 kilometre uzaklıktaki Kemer Barajı’na Aydın’da kış aylarında yağışın az olduğu dönemlerde su aktarılması projesi. Zaten Dalaman Çayı’nın suladığı alan dağlık bölge olduğu için çok az. Suyun taşınması için Dalaman Çayı’ndan itibaren yaklaşık 25 kilometre uzunluğunda tünel yapılacak. Geriye kalan 50 kilometrelik mesafede de su Kemer Barajı’nı besleyen çaylara bırakılacak. Tünel ve çaylar vasıtasıyla taşınacak su ile Kemer Barajı’nın dolu olması sağlanarak, ovalarımızın susuz kalması önlenecek. Aydın’da kurak dönemler artmaya başlayınca babamın bu projesi benim aklıma geldi. Projeyi, Ziraat Odası raflarından çıkartırdım. Eğer bu proje zamanında yapılmış olsaydı, Aydın'da tarımsal kuraklık olmayacaktı" dedi.

PROJE HEYECANLANDIRDI


Ziraat Odası’ndan aldığı projeyi AK Parti Aydın İl Başkanı Ömer Özmen ile paylaştığını dile getiren Çetin, Başkan Özmen'in talimatıyla Nihat Aktakka, Mehmet Kıvanç ve Tuğrul Çıvgın'dan oluşan bir komisyon kurduklarını ve DSİ'ye gittiklerini söyledi. Çetin, projenin DSİ 21. Bölge Müdürü Göktuğ İlter ve Bölge Müdür Yardımcısı Cengiz Köse'yi heyecanlandırdığını ve yatırım programına alındığını ifade etti.

"ÇOK MUTLUYUM"


DSİ’nin Aydın’ın kuraklık sorununa çözüm olacak projeyi hayata geçirmek için çalışmalara başladığını kaydeden Çetin, "Babamın projesi hayata geçeceği için çok mutluyum" şeklinde konuştu.