Ege Bölgesi’nin en önemli tarım merkezlerinden biri olan Aydın’da 2021/2022 sezonu kuru incir sektör toplantısı gerçekleştirildi. Aydın Ticaret Borsası’nda düzenlenen toplantıya Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bahri Erdel, Nazilli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Kırlıoğlu, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Gabay, TARİŞ İncir Birliği Başkanı Mustafa Bircan, Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, ziraat odası başkanları, ihracatçılar katıldı.

“İNCİRİ ÇOK GÜZEL YERE GETİRMEMİZ GEREKİYOR”


Aydın denilince incirin, incir denilince Aydın’ın akla geldiğini ifade eden Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Günaydın, “Bu sadece Türkiye’de değil, dünyada da aynıdır. İncir tüm dünyada tanınır hale geldi. Bizce bu yeterli değil. En çok ihracatı 2014 yılında gerçekleştirdik. O yıldan bu döneme baktığımızda incir ihracatımız 60 bin ton ile 66 bin ton arasında seyretti. Bölgelere döndüğümüzde her yıl incir fidanı çoğalıyor, incir bahçesi çoğalıyor. Ama bunun yanında ihracatı da büyütmemiz gerekiyor. Satışlarımızı da yükseltmemiz gerekiyor. Bu konuda Aydın Ticaret Borsası olarak biz her türlü göreve hazırız. Çok çalışarak inciri daha güzel yere getirmemiz gerekiyor.” dedi.

“TOPLAM ÜRETİMİ 320 BİN TON”


Aydın Ticaret Borsası olarak her türlü tarım ürününe destek verdiklerini kaydeden Günaydın, “2020 yılının Kasım ayında yenilenebilir enerji ile bir soğuk hava deposunu Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle faaliyete geçirdik. Soğuk hava deposunda şu an boş yerimiz yok. Eğer destek alabilirsek bu depoyu önümüzdeki günlerde büyütmeyi düşünüyoruz. 2020 yılında yaş incir üretimi toplam 320 bin tondur. Bunun 183 bin tonu Aydın’dan çıkmış. Kuru incirde ise 2020 yılı 85 bin 500 ton gerçekleşmiş, 47 bin ton incir üretilmiş. Yaş ve kuru olmak üzere incirden elde ettiğimiz gelir ise 296 milyon dolar. İhracatımızda 47 bin ton olarak devam ediyor. Orada da bir artışımız yok. Aydın’da satışımızı 50 bin yapamamışız. Biz ihracatı 70-75 bin ton yaparsak içeride de 10-15 bin ton eritirsek o zaman biraz daha trendi yakalamış oluruz diye düşünüyorum.” diye konuştu.

“İNCİR STRATEJİK BİR ÜRÜN”


Kuru incirin Aydın bölgesi için çok önemli bir ürün olduğunu belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Gabay, “Aynı zamanda Türkiye içinde stratejik bir ürün. Aydın bölgesinde yetişen incir, dünyadaki incir üretiminin yaklaşık yüzde 65-70’i karşılıyor. Türk inciri, her zaman dünyada kaliteli incir olarak anılır. Kuru incir ihracatı 2000’li yılların başında bu zamana göre çok daha düşük fiyatlarla gerçekleşiyordu. Gene 50-60 bin ton civarında incir satılıyordu ama dolar getirisi olarak çok daha düşük seviyelerdeydi. Bütün sektör paydaşları bunu 60 bin tonda tuttuk ama ihracat gelirini yüksek seviyelere taşıyabildik. Bundan sonraki amacımız bu 60 bin tonluk miktarı, yeni ekim alanlarını da kullanarak daha yüksek seviyelere taşımak ve bölgemize olan geliri artırmamız. Kuru incirin kalitesini arttırıcı faaliyetlerde bulunuyoruz. Üreticilere çeşitli desteklerde bulunduk. Bu desteklerimizi sadece incirin kalitesi ve tüketimini arttırabilmek için yapıyoruz.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı bir şekilde devam etti.