Aydın’ın Didim ilçesinde Apollon Tapınağı’nda 2 bin 300 yıl sonra bir ilk gerçekleşti. Tapınakta devam eden restorasyon çalışmaları kapsamında ilk kez sütunlara çıkıldı. Sütunların restorasyon çalışmaları büyük hızla devam ederken çalışmaları yerinde incelemek üzere Didim’e gelen Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer yetkililerden bilgi aldı.

“2300 YIL AYAKTA KALMALARINI SAĞLAYACAĞIZ”


Çalışmalar hakkında bilgi veren Alman Kazı Heyeti Başkanı Helga Bunge, “Geçen sene üniversitemiz pandemi nedeni ile çalışmalara izin vermemişti. Aslında bu çalışmalar geçen sene yapılacaktı. Dolayısıyla bu sene yoğun ve sıkı bir programla çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. İki ay gibi bir sürede çalışmalarımızı tamamlamayı hedefliyoruz. 20 yıldır Alman çalışma ekibi olarak tarafımızca restorasyon çalışmalarını sürdürüyoruz. Ancak ayakta duran sütunlara restorasyon sırası gelmemişti. Son yıllarda elde edilen drone fotoğraflarında sütunların başlıklarında hafif çatlakların olduğunu gözlemledik. Bunu net olarak tespit edebilmek için bu yıl çalışmaları başlattık. Bu çalışma Apollon Tapınağı tarihinde bir ilk oluyor. 2300 yıldır bu sütunlara kimse çıkmadı. Biz bu sütunların restorasyonunu gerçekleştiriyoruz. Yine bir 2300 yıl ayakta kalmalarını sağlayacağız.” dedi.

“SÜTUN GÖVDELERİNDE HASARLAR TESPİT EDİLDİ”


Teknik konuda açıklamalarda bulunan İstanbul Üniversitesi’nden Mimar Duygu Göçmen ise, “Teknik olarak kopmak üzere olan parçalar vardı. Hiçbir parçası bütüne bağlı olmayan kirişlerde ve sütun başlarında olmak üzere. Bunlar drone fotoğraflarıyla tespit edilmişti. İlk önce bunlar üzerinde çalışmaya başladık. Büyük parçalar bütüne çelik dübellerle sabitleniyor ve etrafı su girişini engellemek için kapatılıyor. Daha önce elde edilen drone fotoğraflarından anlaşılmayan hasarlar da sütun gövdelerinde tespit edildi. Bunlar içinde çalışmalar planlandı ve restorasyon hızla devam ediyor. Çalışmalarımızı yaklaşık 1,5 ay gibi bir sürede tamamlamayı hedefliyoruz.” dedi.

KAYMAKAM AVŞAR VE İL MÜDÜRÜ TUNCER TARİHE GEÇTİ


Apollon Tapınağı’nın Didim için olduğu gibi Türkiye turizmi için de çok önemli bir destinasyon olduğunu ifade eden Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer, “Yıllık 100 bin ve üzeri ziyaretçi alıyor. Bu senede pandemi turizminin ikinci yılında tüm olumsuzluklara rağmen 100 bin ziyaretçi barajını geçmeyi hedefliyoruz. Öncelikle yapının görsel performasyonunu ve yapı bütünlüğünü korumak müdürlüğümüzün öncelikli görevleri arasındadır. Bu anlamda kazı başkanlığımızın projesini çok olumlu bulduk ve hemen uygulamaya koyduk. Tabii aynı zamanda turizm sezonu içindeyiz. Bu uzun sütunların onarılması ciddi bir teferruatlı ve güvenlik önlemleri gerektiren bir işlem. Hem yapıyı onarmak hem de turizm faaliyetini sürdürmek için kapsamlı bir proje uygulamamız gerekiyordu. Bunun için tüm güvenlik tedbirlerini eksiksiz alarak misafirlerimizi de ağırlamayı başardık. Bu sezon içerisinde restorasyon çalışmasını tamamlamış olacağız. Kazı başkanımızın da ifade ettiği gibi 2000 yıl daha bu yapının bütünlüğünü koruyacak şekilde performanslı bir şekilde çalışıyoruz. Bu projemiz çok kapsamlı bir proje, ince işçilik gerekiyor. Projenin yaklaşık maliyeti 1 milyon TL Civarında gerçekleşecek ve 1,5 ay içerisinde de tamamlanmasını hedefliyoruz.” şeklinde konuştu. İl Müdürü Tuncer, Didim İlçe Kaymakamı Halil Avşar ve kazı heyeti ile birlikte Apollon Tapınağı sütunları çevresinde kurulan iskelelere çıkarak meydana gelen hasarları yerinde inceledi.
2300 yıl sonra Apollon Tapınağı sütunlarına çıkan Didim İlçe Kaymakamı Halil Avşar ve Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer de tarihe geçti.