Aydın’ın Efeler ilçesinde yaşayan Doğan Özveren, hayatını adeta mesleğine adadı. Babası Mukadder Özveren’in yanında bisiklet tamirciliği mesleğine adım atan Özveren, aralıksız 54 yıldır mesleğini sürdürüyor. Osman Yozgatlı Mahallesi’ndeki dükkanında bisikletle ilgili tüm onarımları gerçekleştiren evli ve iki çocuk babası Özveren, yarım asırdır baba mesleğini devam ettirmenin de gururunu yaşıyor.

“YAZIN İŞ YOĞUNLUĞU ARTIYOR”


Hayatının adeta mesleğiyle geçtiğini belirten 63 yaşındaki Özveren, “Bisiklet tamircisi olan babamın yanında çocukluk yıllarımdan itibaren çalışmaya başlayarak mesleğe adım attım. 54 yıldır aralıksız mesleğimi yapıyorum. Babamın 1984 yılında vefat etmesinin ardından mesleğimi tek başıma yapmaya devam ettim. Geçmiş yıllarda bisikletin yanı sıra motosikletlerin bakım ve onarım çalışmalarını gerçekleştiriyorduk. Şu anda ise sadece bisiklet üzerine tamircilik yapıyorum. Bisikletle ilgili tüm bakım ve onarım çalışmalarını gerçekleştiriyorum. Kış mevsimine göre yazın bisiklet kullanımı daha çok artıyor. Bu durumdan dolayı yaz mevsiminde iş yoğunluğumuz daha çok artıyor.” dedi.

“GURUR DUYUYORUM”


Mesleğini çok sevdiğini kaydeden Özveren, “Babamın mesleği bizlerin de ekmek kapısı oldu. Bisiklet tamircisi olarak çalışmaktan büyük gurur duyuyorum. Çocuklarımı büyüttüm ve çok sayıda çırak yetiştirdim. Yetiştirdiğim çıraklar dükkan açarak geçimlerini sağlıyorlar. Mesleğim benim için adeta bir yaşam tarzı oldu. İmkanım elverdiği sürece mesleğimi yapmaya devam edeceğim. Çünkü çalışmaktan büyük keyif alıyorum. Yaptığım iş sayesinde günlük hayatının stresinden de uzaklaşıyorum. Ayrıca bisikletlerini tamir ettiğim çocukların mutluluğunu gördüğümde ben de çok mutlu oluyorum. Bundan 20 yıl önce bisikletini tamir ettiğim kişiler, artık çocuklarının bisikletlerini tamir ettirmek için dükkanıma getiriyor. Bu durumda benim için ayrı bir gurur kaynağı oluyor.” diye konuştu.

“ELEMAN BULAMIYORUZ”


Meslekte yaşadıkları sorunun en başında eleman sorunu geldiğini dile getiren Özveren, “Önceki yıllarda eleman sorunu yaşamıyorduk. Ancak bu dönemde yaşadığımız en büyük sorunlardan biri eleman sorunu. Artık gençlerimiz ne yazık ki bu tarz işleri tercih etmiyor. Gençlerimiz çoğunlukla masa başında çalışacakları mesleklere yöneliyor. Bu durum da bizim mesleğimizde eleman sorunu yaşamamıza neden oluyor. Biz bu bilgilerimizi gençlerimize aktaramazsak mesleğimiz bir süre yok olacak. Tamircilik mesleği başta olmak üzere birçok meslekte yaşanan eleman sorunu umarım önümüzdeki zamanlarda çözülür.” şeklinde konuştu.

“BİSİKLET KULLANAN KİŞİ SAYISI ARTTI”


Bisiklet kullanımının gün geçtikçe daha da yaygınlaştığını kaydeden Özveren, “Geçmiş yıllarda çocuklar ve bazı vatandaşlarımız, işe gitmek ve günlük ihtiyaçlarını karşılamak için bisiklet kullanıyordu. Şimdi ise artık neredeyse herkes bisiklet kullanmaya başladı. Özellikle pandemi döneminde bisiklet kullanan kişi sayısında büyük bir artış var. Çağımızın sorunu olan obeziteden dolayı da vatandaşlarımız spor yapmak amacıyla bisiklet kullanmaya başladı. Bu söz konusu durumlardan dolayı bisiklet kullanmada ciddi bir artış var. Ben de tüm vatandaşlarımızı bisiklet kullanmaya davet ediyorum. Hem sağlığımız hem de çevre için herkes bisiklet kullanmalı.” dedi.