Dünyanın en önemli incir üretim bölgesi olan Aydın’da hasat sezonu başladı. Haziran ayında ileklenen ve Ağustos ayı itibari ile hasadına başlanan incirde kuraklığın etkileri görülüyor. Yaklaşık 30 bin ailenin geçimini sağladığı incirde üreticinin fiyat beklentisi ise yüksek. Aydın genelinde bu yıl metrekareye 650 kilograma yakın yağmur düşerken, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ürün kalitesine yansıdı. İncirlerin olgunlaşma döneminde esen poyraz ise kalite kaybının en önemli nedeni olarak gösteriliyor.

SIKINTILI BİR SEZON

İncir rekolte tahmin heyetinde yer alan ve bütün incir üretim bölgelerini gezen Köşk Ziraat Odası Başkanı Veli Tuna, dünyanın en kaliteli incir üretim üssü olan Aydın’da geçtiğimiz yıla göre üreticiyi sıkıntılı bir sezonun beklediğini kaydetti. Ova da ve güney kısımlarında ağaçlarda yaprak dökümü denilen gazallama başladığını ifade eden Tuna, “maalesef kuraklıklar dolayısıyla çok iyi bir incir sezonu bizi bekliyor diyemiyorum. Rakımı yüksek ve kuzey bölgelerde pek fazla sorun gözüküyor. Buharkent ve Nazilli’de durum fena değil. Fakat ova kesiminde ve güney bölgelerde sorun ciddi. Hiç hasat yapılmadan yaprak dökümüne geçmiş bölgeler var. İncir ağacı kurumalarının olması kaçınılmaz gözüküyor. İnşallah üreticimiz emeğinin karşılığını alır” dedi.

FİYAT BEKLENTİSİ YÜKSEK

Daha rekolte tahmin rakamları açıklanmazken, incir üreticileri ise fiyatların geçen yıla göre artmasını bekliyor. Geçtiğimiz yıl kürek alı olarak tabir edilen 51-55, 56-60 kalibrasyon incirin 20-28 TL arasında alıcı bulduğunu belirten, bu yıl ise bu kalibrasyondaki incirin fiyatının 30’TL’nin altına düşmeyeceğine inan üreticiler rekolte kaybının fiyatlarla dengelenmesini ümit ediyor.

OVALARDA VE GÜNEY BÖLGELERDE SORUN BÜYÜK

İncir üreticilerinden Mümin Kılınç, 500 rakımının altındaki bahçeler ile güneye bakan bahçelerde ciddi sorunlar olduğunu belirtti. Kuzey ve rakımı yüksek bahçelerde kalitenin de rekoltenin de çok iyi olduğunu dile getiren üretici Kılınç, “İncir olgunlaşmadan önce beklediğimiz yağışlar olmadı. Uzun süre esen poyraz da maalesef ürüne ciddi zarar verdi. Ovalarda ve güney kesimlerde hiç hasat yapılmadan yaprak dökümleri başladı. Normal şartlarda o bölgelerde ikinci haftadan itibaren yaprak dökümü yaşanır. Bu yıl alçak kesimlerde kalite ve rekolte sorunu var. Yüksek ve kuzeye bakan bahçelerde durum gayet iyi” şeklinde konuştu.