Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, pamuğun fiyatının geçen yıla göre yaklaşık yüzde 50 oranında arttığını söyledi. İzmir Borsası’nda işlenmiş pamuğun 22-23 lira bandında olduğunu belirten Kendirlioğlu, bu fiyatın yeni mahsulün piyasaya girmesi ile düşmemesini ümit ettiklerini dile getirdi. Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, pamuk üretimi ve fiyatı ile ilgili açıklama yaptı. Türkiye pamuk üretiminin yüzde 12’sini Aydın’ın karşıladığını kaydeden Kendirlioğlu, Aydın’ın Şanlıurfa’nın ardından en fazla pamuk üretiminin yapıldığı ikinci il olduğunu söyledi. Kendirlioğlu, Aydınlı üreticiler için pamuğun çok önemli bir ürün olduğunu dile getirdi.

VERİMDE YÜZDE 20 KAYIP

Tarımsal kuraklığın pamuk üretimini olumsuz etkilediğini belirten Kendirlioğlu, "Geçen yıl Aydın’da yaklaşık 600 bin dönüm alanda pamuk ekildi. Tarımsal kuraklık nedeniyle pamuk üreticilerimizin bir kısmı, başka bir ürüne yönelmek zorunda kaldı. Buna bağlı olarak pamuk üretim alanı yüzde 15 civarında azaldı. Bu yıl yaklaşık 525 bin dönüm pamuğumuz var. Kuraklık pamuğun sadece üretim alanını değil, verimini de olumsuz etkiledi. Verimde de yüzde 20 civarında bir kayıp öngörüyoruz" dedi.

“FİYATTA YÜZDE 50 CİVARINDA ARTIŞ SÖZ KONUSU”

İzmir Borsası’nda işlenmiş pamuğun 22-23 lira bandında olduğunu ifade eden Başkan Kendirlioğlu, şunları kaydetti: "Pamukta geçen sene 12-14 lira arasında bir fiyat vardı. Bu sene için ise henüz fiyat yok. İzmir Borsası’nda baktığımızda ise pamuk fiyatı şu anda 22-23 lira bandında işlem görüyor. Geçen yıla göre pamuk fiyatında yüzde 50 civarında bir artış söz konusu. Pamuk hasadı, 20 Eylül ile 15 Kasım günleri arasında yapılacak. Yeni mahsul piyasaya girdiğinde fiyat ne olur bilemiyoruz. Mevcut fiyat, çok iyi gibi gözükse de girdi maliyeti göz önünde bulundurulduğunda çok yüksek değil. Uzun zaman sonra girdi maliyeti ile pamuk fiyatının paralel gitmesi ise sevindirici bir gelişme. Şu andaki pamuk fiyatı, hasat sezonu öncesi üreticilerimizi ümitlendirdi, mutlu etti.”

PRİM BEKLENTİSİ

Pamuk üretiminin sürdürülebilirliği için primin de çok önemli olduğunu anlatan Başkan Kendirlioğlu, “Pamuk primi ile ilgili bir beklentimiz var. Kilogram başına 1 lira 10 kuruş olan primin, bu sene en az 1 lira 50 kuruşa çıkarılmasını bekliyoruz. Pamuk fiyatındaki artışa bakılarak, primin sabit tutulması hata olacaktır. Üretimin sürdürülebilir olması için primin de fiyatla aynı şekilde artması gerekir. Primden aldığı güçle üreticilerimiz, pamuk ekimi yapıyor. Pamuk üretiminin azalmaması için primin çok önemli olduğu unutulmamalıdır” dedi.