Aydın’ın en önemli gelir kaynağı olan incirde sezonun başlamasıyla birlikte üreticiler bahçelerde hummalı bir çalışma içerisine girdi. Sezonun ilk incirleri, Aydın Ticaret Borsası tarafından kilosu 250 liradan üreticiden satın alınırken üreticiler bu yılki incir rekoltesi ve fiyatın ne kadar olacağını merakla bekliyor. Borsa Başkanı Fevzi Çondur, rekolte ve fiyat beklentisiyle ilgili açıklamada bulundu.

KURAKLIK VERİMİ DÜŞÜRDÜ

Kuraklık nedeniyle incirde verim kaybı yaşandığını dile getiren Çondur, “Kuraklık bu yıl ilimizin en önemli tarımsal ürünü inciri de etkiledi. Hızlı kurumadan dolayı incirin kalitesinde sıkıntı yaşanıyor. Ağaç kendini koruyamadığı için meyvesini büyütemiyor. Biraz sıkıntı olacak gibi görünüyor. Ancak önemli olan ağaçların zarar görmemesi. Rekolte belirleme çalışmalarına başlandı. Rekoltenin ne kadar azaldığını yapılan çalışmanın ardından göreceğiz” dedi.

TMO MÜDAHALE ETMEZ

TMO’nun bu yıl incirde devreye girmesini beklemediğini ifade eden Çondur, şunları söyledi: “TMO her zaman fiyat düşüşlerinde ve piyasada alıcı olmadığında devrede. Bu yıl açıklama yapmayacaklar. Böyle bir yılda TMO’nun devrede olmasına ihtiyaç kalmayacak. Yüksek verim düşük fiyatta TMO’ya ihtiyaç olmuştu. Bu yıl da tam tersi durum bekleniyor. TMO’ya ihtiyaç kalmadan bir yıl olacağını düşünüyoruz.”

FİYAT GEÇEN YILIN ÜSTÜNDE OLUR

Fiyatın geçen yılın altında olmamasını beklediklerini belirten Çondur, “Bu yıl tüm emtia fiyatlarında yükselme oldu. Girdi maliyetlerinde de yükselme oldu. Bunlar fiyatlara da sirayet eder. Geçen yılın üstünde incir fiyatları olacaktır. Böylece üreticide bereketli bir kazanç sağlar” diye konuştu.