Türkiye’de incirin ana vatanı Aydın’ın Nazilli ilçesinde sezonun ilk kuru inciri alım töreni, Bozyurt Mahallesinde bulunan Yeşil Vadi Restoran’da yapıldı. Açık artırma usulü yapılan ilk kuru incir alımında NTB Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Kırlıoğlu tarafından 20 TL ile açılırken, Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan 50 TL, AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim 60 TL, CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül 80 TL ve son olarak Nazilli Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy tarafından 100 TL verildi. Kaymakam Arısoy’un, “Devlet ağırlığını koysun, 100 TL olsun” ifadeleriyle açık artırma sona erdi. İlk kuru incir alım töreni NTB Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Kırlıoğlu’nun kısa bir selamlama konuşmasıyla başladı. Ardından borsaya ilk tescil yaptıran 20 üyeye protokol üyeleri tarafından plaket takdim edildi. Başkan Kırlıoğlu’nun anlatımıyla, 3 yıldır NTB’de yapılan faaliyetleri içeren slayt gösterisi gerçekleştirildi. Daha sonra ilk incir alım töreni açık arttırması ve ardından incir getiren üreticilere Başkan Kırlıoğlu tarafından küçük altın hediye edildi. Tören hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi. İlk incir alım törenine AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Nazilli Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Barış Altıntaş, Nazilli Jandarma Komutanı Vekili Teğmen Ali Akdoğan, Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan, Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü, Nazilli Vergi Dairesi Müdürü Adem Torun, siyasi parti temsilcileri, üreticiler, tüccarlar, banka temsilcileri katıldı.

“YENİ SEZON HAYIRLI OLSUN”

Yeni sezonun tüm üretici ve tüccarlara hayırlı olmasını dileyen Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, şunları kaydetti: “Nazilli’miz tarıma dayalı ekonomisi, sanayisi ile gelişmiş güzide bir şehrimizdir. Kıymetli çalışmalar sonucu yüzyıllardır kendi değeri olan inciri, tekrar ortaya çıkmıştır. Bütün dünya üretiminde Nazilli’den karşılar hale getirdik. Bu notada köylümüze çiftçimize aracılık yapan herkese çok teşekkür ediyoruz. Zorlu bir süreç, ciğerimiz yanıyor, bu zor günlerde birlikte aşıyoruz. Kuraklıkla ilgili sahalarda incelemeler yapıyoruz. Bu yıl rekolte düşük olacak gibi görünüyor ama üstesinden geleceğimizi düşünüyorum. Yeni sezon hayırlı olsun.”

ÇERÇİOĞLU’NUN SELAMINI İLETTİ

Üreticilerin yanında olmaya devam edeceklerini ifade eden Aydın Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Barış Altıntaş, “Öncelikle sizlere Büyükşehir Belediye Başkanım Özlem Çerçioğlu’nun selamlarını getirdim. Sezonun hayırlı olmasını diliyorum. Aydın Büyükşehir Belediyesi olarak bundan önce olduğu gibi, bundan sonrada üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Tekrar yeni sezonun hayırlı olmasını diliyorum” dedi. “HEPİMİZ SAHİP ÇIKMALIYIZ”
“İnciri gelecek kuşaklara bırakmalıyız” diyen CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, “Üreticilere yeni sezonun hayırlı olmasını diliyorum. İncir bizim Osmanlı döneminden gelen, Osmanlı padişahlarının 5 milyon fidan diktiği ve geçmişimiz ve geleceğimizin arasında en büyük üretim. Bu üretime sahip çıkmak, gelecek kuşaklara götürmek, Aydın’da yaşayan üreticilerin ve her yurttaşın görevi olmalıdır. Hepimiz sahip çıkmalıyız. Dünyanın yüzde 60 yakın incir üretimi Türkiye’de. Türkiye’nin incir üretiminin yarısı da Nazilli ve Aydın’dan çıkıyor. Türkiye’nin ihracatının yüzde 70 Aydın’dır. Bu inciri gelecek kuşaklara bırakmak için çevre değerlerimize sahip çıkmalıyız” dedi.

TEŞEKKÜR ETTİ

“İncir sadece kurutulmuş olarak değil kozmetik ürünlerinde de değerlendiriliyor” diyen Nazilli Kaymakamı Sedat Arısoy, Aydın inciri olarak tescillenen ve Türkiye için incir üretiminin yüzde 70’ini karşılayan, incirin 2021 yılı alım töreninin hayırlı olmasını diledi. Arısoy, “Aydın incirde, Türkiye’de yaklaşık 250 milyon ihracatı karşılamaktadır. Nazilli olarak ise geçen sene 15 milyon civarında incir ihracatı yapılmış ve Aydın ihracatının yaklaşık üçte birinden fazlasını Nazilli olarak biz karşıladık. Bunlar anlamlı rakamlardır. İhracat artışlarının yanında incirin sadece kurutulmuşu değil kozmetik ürünlere kadar gidişi değerlendirilmeli. Kadın girişimciler tarafından değerlendirilmesi de çok kıymetlidir. Tüm görev alanlara teşekkür ediyorum. 2021 yılının daha güzel geçmesini diliyorum” ifadelerini kullandı.

“TÜM FİRMALARI YÜREKTEN KUTLARIM”

“2021 yılı sezonunun hayırlı olmasını diliyorum” diyerek konuşmasına başlayan NBT Başkanı Nurettin Kırlıoğlu, “Biliyorsunuz yangınlardan dolayı zor bir süreç geçirdik, ciğerlerimiz yandı. Tüm Türkiye’ye geçmiş olsun diliyorum. Türkiye ekonomisine katkı sağlayan Nazilli’mizi ayakta tutulan tüm incir firmalarını yürekten kutlarım. Bizleri kırmayıp buraya gelen tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim. Kuru incir dünyada rakipsizdir. Üreticiden tüketiciye bu sektörün taraflı olarak sahip çıkmak boynumuzun borcudur. Nazilli Ticaret Borsası olarak verimli kaliteli ürünün artması ve bize düşen görevleri yerine getirmek için hazırız. 2021 sezonunun tüm arkadaşlarıma hayırlı olmasını dilerim” şeklindeki konuştu.

ERİM’DEN DUYARLILIK ÇAĞRISI

AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, yaptığı kısa konuşmada, “Nazilli Ticaret Borsasının incir tescili hayırlı olsun diyorum. Üretimin bereketli olmasını temenni ediyorum. Ayrıca orman yangınlarında tüm çiftçilerimizin duyarlı olmasını istiyorum” ifadelerini kullandı.