Kuru incir sezonunun başlaması ile birlikte Aydın Ticaret Borsası'nda Kuru İncir Alım Töreni düzenlendi. Aydın Valisi Hüseyin Aksoy ile Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem’in katıldığı törende 6 üreticiden ilk kuru incir kilosu 250 liradan Aydın Ticaret Borsası tarafından satın alındı.

“İNCİR ÖNEMLİ BİR ÜRÜNÜMÜZ”

İncir sezonunun ilk alımının Aydın Ticaret Borsası’nda gerçekleştiğini belirten Vali Hüseyin Aksoy, “Ülkemiz ve Aydın ekonomisi için incir oldukça önemli bir üründür. Dünya incir ihtiyacının yüzde 60’ını Türkiye, ülkemizin yüzde 80’ini de Aydın karşılıyor. Bu bakımdan Aydın incir üretiminde önemli bir konumda bulunuyor. İncir üretiminde katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Sezonunun hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah üreticimizin de alın terinin karşılığını alacağı bir yıl olmasını temenni ediyorum” dedi. Vali Aksoy, incirin birçok bakımdan sağlığa faydası olduğunu belirterek vatandaşlara incir tüketmeleri tavsiyesinde bulundu.

47 BİN TON İNCİR İHRAÇ EDİLDİ

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur ise sembolik olarak üreticiden ilk incirleri 250 liradan aldıklarını söyledi. Aydın’ın dünyanın en büyük incir üreticisi ili olduğunu belirten Çondur, incir ticaretine de Aydın’ın yön verdiğinin altını çizerek, “İncir bakımından ticarette dünyada lider pozisyondayız. Geçen yıl 78 bin 800 ton toplam tespit edilen incir üretimiyle sezonu tamamlamıştık. Bunun toplam 47 bin tonu resmi ihracata gitti. Pandemi döneminde sağlığa da etkisinin de bilinmesiyle incir tüketimi ülkemizde de artış gösterdi. Kaliteli üretimle, bu tüketime karşılık vermeye çalışıyoruz. Bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık nedeniyle oranını veremeyeceğim bir düzeyde incirde azalma bekleniyor” diye konuştu.

ÜRETİCİLER UMUTLU KONUŞTU

Sezonun ilk kuru incirlerini Borsa’ya teslim eden Nazilli’den Önder Dilekli, Kuyucak’tan Saffet Selek, Köşk’ten Halit Bilgen, Yahya Albayrak, Germencik’ten Mithat Akkaya ve Nuri Gündoğan, incirde bu yıl kalitenin yüksek olduğunu belirterek iyi bir sezon beklediklerini ifade ettiler.