Bal üretimi için yaklaşık 3 ay önce Aydın'dan yüzlerce kovan arı ile İç Anadolu illerine göçen eden arıcılar, gittikleri illerde kuraklıktan dolayı istedikleri balı verimini elde edemedi. Kovanlarından çok az miktarda bal alan Aydınlı arıcılar, kovanlarını memleketlerine getirmek için ise hava koşullarının çam balı üretimine uygun hale gelmesini beklemeye başladı. Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ayhan Özdemir, kuraklığın tarımsal üretimi olduğu gibi arıcılığı da olumsuz etkilediğini söyledi.

ARICILAR BEKLEMEDE

Aydın'dan arıcıların kuraklık nedeniyle 3 ay önce İç Anadolu illerine gittiklerini belirten Başkan Özdemir, "Arıcılarımız, İç Anadolu'da da Aydın ile benzer manzara ile karşılaştı. Yağışın olmaması ve aşırı sıcaklar nedeniyle çiçekler, yeşillik alanlar kısa sürede kurudu. Üreticilerimiz de maalesef istedikleri balı kovanlarından alamadı. Arıcılarımız, ilimize gelmek için hava koşullarının çam balı üretimine uygun olmasını beklemeye başladı" dedi.

“TEK UMUDUMUZ ÇAM BALI”

Çam balının olması için sıcaklığın 30-35 dereceye düşmesi, nem oranının artması ve deniz yelinin esmesi gerektiğini dile getiren Başkan Özdemir, şunları kaydetti:
"Arıcılar olarak İç Anadolu istediğimiz gibi olmadı. Tek umudumuz çam balı kaldı. Ama şu anda görünürde çam balı yok. Orman alanlarına girişler de yangınlardan dolayı kontrollü bir şekilde yapılmakta."

380 BİN KOVAN ARI

Kentte 380 bin kovan arı olduğunu, her kovandan yıl boyunca 16 ile 20 kilogram arasında bal alındığını ifade eden Özdemir, "İl olarak yıllık bal üretimimiz de yaklaşık 760 bin kilogram. Bu yıl kuraklığın bal rekoltesinde ciddi düşüşe yol açmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.