Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden birisi olan Aydın'da yaşanan tarımsal kuraklık nedeniyle Adıgüzel, Kemer ve Adnan Menderes barajları kapatılmıştı. Barajlarda biriktirilen su, çiftçilerin tarım arazilerini sulaması için Büyük Menderes Nehri yatağı ve kanallara salınmıştı. Yatağı su ile dolan nehir ve kanallardan üreticiler, kendilerine verilen izin doğrultusunda tarım arazilerini iki kat suladı.

“3-4 AĞUSTOS GİBİ BİTTİ”

Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, barajlarda sulama suyunun bittiğini açıkladı. Ziraat Odası başkanları olarak Devlet Su İşleri ve Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ile sulama suyunun ne kadar yeteceği ile ilgili sulama sezonu öncesinde çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Başkan Kendirlioğlu, "Geçmiş yıllarda üreticilerimize devlet eliyle bir sulama sezonunda ihtiyacı olduğu kadar su veriliyordu. Bu, kuraklıktan dolayı bu yıl 2 kata düşürüldü. Barajlardaki su miktarını dikkate alarak, 1,5 aylık sulama suyumuzun olduğunu öngörüyorduk. 20 Haziran'dan itibaren çiftçilerimize verilmeye başlanan su, 3-4 Ağustos gibi bitti. Barajlarda sulama için su kalmadı. Yaptığımız planlama kapsamında iki kat su almayan çiftçimiz yok. Şu anda sadece Menderes Nehri yatağı ve kanallarda su var. Bu sularla, yer altı sularıyla, göllerdeki sularla çiftçilerimiz, sulama sezonuna devam ediyor. Kuraklık olmasaydı devlet eliyle verilen sulama suyu, ağustos ayının sonuna kadar sürerdi, çiftçilerimiz de eylül ayının sonuna kadar mısır, yonca gibi yem bitkilerini, kendi imkanları ile az miktarda sulardı" ifadelerini kullandı.

“ETKİYİ EYLÜL AYINDA GÖRECEĞİZ”

Geçmiş yıllara göre tarım arazilerinde daha az sulama suyu kullanmak zorunda kaldıklarını hatırlatan Başkan Kendirlioğlu, “Az su kullanmamızın ürünlerimizin verim ve kalitesinde oluşturacağı etkiyi eylül ayında göreceğiz. Çok fazla su isteyen yem bitkilerine iki kat suyun yetmesi mümkün değil. Yem bitkilerinin rekoltesinde sıkıntı yaşanıyor, yaşanacaktır. Pamuk ve diğer bitkiler de susuzluktan olumsuz anlamda nasibini alacaktır” dedi.