Aydın'ın Avrupa Birliği coğrafi işaret tesciline sahip dünyaca ünlü meyvesi incirde, hasat sezonu başladı. Bahçelerindeki ağaçlardan toplamaya devam ettikleri incirleri, kurutmak için hazırlık yapan üreticileri, aşırı sıcaklıklar nedeniyle ağaçlarında gördükleri kuruma ise üzdü. İncir rekoltesinin düşmesinden endişelenen ve tüm ümidini incir fiyatlarının yüksek olmasına bağlayan üreticiler, merakla TARİŞ İncir Birliği ve tüccarların incir alım fiyatlarını beklemeye geçti. Fiyatlar açıklanmadan önce, ‘İncirin Başkenti’ olarak bilinen Germencik’te Ziraat Odası Başkanlığı yapan Şahabettin Çapakçıoğlu, geçen yıla göre kuru incir maliyetinin arttığını söyledi.

KURUMAYA DİKKAT ÇEKTİ

Kuru incirde maliyet artışının yanı sıra incir ağaçlarında yaşanan kurumaya da dikkat çeken Başkan Çapakçıoğlu, üreticinin kar etmesi için A sınıfı incirin kilogram fiyatının en az 35 lira olması gerektiğini dile getirdi. İlçesinde yaklaşık 90 bin dekar alanda, her yıl 45 ile 55 bin ton arasında incir üretiminin yapıldığını belirten Başkan Çapakçıoğlu, “İlimiz kış aylarında maalesef yeterli miktarda yağış almadı. Yaşanan kuraklık dolayısı ile incir ağaçları susuz kaldı. Son günlerde hava sıcaklığı da aşırı derecede yükseldi. Kuraklık ve aşırı sıcaklar nedeniyle incir ağaçları ciddi şekilde zarar gördü. ‘Ağaçlar, kurumaya yüz tuttu’ diyebiliriz. Sıkıntılı bir süreçten geçen üreticiler olarak incirin ve incir fiyatlarının iyi olmasını umuyoruz. Beklentimiz A sınıfı incirin kilogram fiyatının en az 35 lira olmasıdır. Çünkü ağaçlarımız kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kalmasının yanı sıra kuru incir maliyeti geçen yıla göre arttı” dedi.