Çine ilçesine bağlı Akçaova mahallesinde yaşayan evli ve bir çocuk annesi Belma Desti, 2006 yılında Avrupa Birliği (AB) fonlarından alınan destekle açılan kursta toprak güveç yapmayı öğrendi. Kursun sona ermesinin ardından kapanan eğitim merkezini belediyeden kiralayan eşi Tunay Desti ile birlikte toprak güveç üretimine devam eden Desti, halen hem atalarının mesleğini yaşatıyor, hem de aile ekonomisine destek oluyor. 15 yıldır çömlekçilik yaptığını belirten Belma Desti, kızını buradan kazandığı parayla okuttuğunu, kızının ise halen İstanbul Üniversitesi matematik bölümünde eğitim gördüğünü anlattı.

15 YILDIR TOPRAK GÜVEÇ YAPIYOR

Çömlekçiliğin atalarının mesleği olduğunu ve soy isminin de buradan geldiğini belirten Desti, “Dedelerimiz çömlekçilik yapardı. Bu iş teknolojiye direnen mesleklerden. Burada bununla ilgili kurs açılacağını duyunca başvurdum. Benimle birlikte 42 kişi kursta uygulamalı eğitim gördü. Ancak kurstan sonra sadece iki kadın olarak bu işi devam ettirdik. Kurs merkezini eşim belediyeden kiraladı. Buradaki atölyede 15 yıldır bu işi devam ettiriyorum. Burada ürettiğimiz toprak güveçleri, eşim pazarlıyor. Türkiye’nin her yerine toprak güveç gönderiyoruz. Aylık kazancımız 15 bin lirayı buluyor. Çok şükür bu işle hem aileme destek oluyorum hem de üniversitede okuyan kızımın eğitim masraflarını çıkartıyorum” dedi.

KADINLAR KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURABİLMELİ

Kadınların çalışıp, kendi ayakları üzerinde durabildiğini ve fedakarlığın örneğini gözler önüne seren Desti, “Gücü yeten her kadın isterim ki çalışsın, kendi ayakları üzerinde durabilsin. Çalışmak ayıp değil, muhtaç olmak ayıptır. Eşimle birlikte bu işi yaparak kimseye muhtaç olmuyoruz. Çömlekçilik kadınların yapabileceği güzel bir meslek. Kurslarda bu işi öğrenerek kadınlarda kendi işlerini kurup ailelerine destek olabilir” diye konuştu.