Aydın’a özgü bir meyve olan, kendisine has rengi ve tadı ile ‘Sarı Lop’ inciri olarak tescilli taze incirin geçen yıl 44 ton ihracatı gerçekleşti.
Sarı Lop incirinin taze olarak gittiği ülke pazarlarında kalite ve tüm özelliklerini koruyarak tüketilmesi, buna göre yurt dışında talep oluşturması, sektörün zarar görmemesi amacıyla üreticiler ile ihracatçılar için hasat ve ihraç tarihleri belirlendi.

GEREKLİ İNCELEMELER YAPILDI


İncir Hasat ve İhracat Komisyonu’nun yaptığı incelemelerin ardından sarı lop hasat 27 Temmuz, ihracat 28 Temmuz, Bursa siyahı hasat 29 Temmuz, ihracat 30 Temmuz olarak açıklandı. Üreticilerin bu tarihlere göre ürün hasadını yapması ve ürünün daha sonra ihracata gönderilmesi gerektiği ifade edilirken kesim tarihine uymayan, gıda güvenliğini ve insan sağlığını tehlikeye atarak üretim yapan üreticilerle ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı'na yapılacak şikayetlerin ardından tavsiye dışı bitki koruma ürünü kullanımı tespit edilmesi durumunda 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereği idari para cezası verileceği ve ürünlerin imha edileceği ifade edildi.