Aydın’da çalışmalarını sürdüren AGC, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla etkinlik düzenledi. Etkinliğe, AGC Başkanı Semra Şener, yönetim kurulu ile yerel ve ulusal basının temsilcileri katıldı. Aydın Valiliği önünde düzenlenen etkinlikte saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Başkan Şener, genç meslektaşlarıyla birlikte Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Başkan Şener, törendeki konuşmasında mesleki sorunlarına dikkat çekerken birlik ve beraberlik mesajları verdi.

“TÖRENLERİ ERTELEMEK ZORUNDA KALDIK”


Basın olarak iki önemli ve özel günlerinin bulunduğunu belirten Başkan Şener, “Birisi 10 Ocak, diğeri de 24 Temmuz. AGC olarak her yıl 24 Temmuz’u geleneksel ödül törenimiz ile birlikte kutlardık. Maalesef geçen yıl ve bu yıl Covid-19 tedbirleri nedeniyle, bu törenleri ertelemek zorunda kaldık. Öncelikle bu 24 Temmuz’da da bunun burukluğunu yaşadığımızı belirtmek isteriz. Temennimiz, 10 Ocak 2022’de Çalışan Gazeteciler Günü’nde, ertelemek zorunda kaldığımız geleneksel ödül törenimizi gerçekleştirebilmek. Sağlığın, her şeyin ötesinde bir öncelik olduğunu idrak ettiğimiz bu dönemde, bilinçli aşılama programlarına, vatandaşlarımızın gereken duyarlılığı göstereceklerine inanıyor ve ülke olarak eski günlerimize bir an önce kavuşmayı diliyoruz.” diye konuştu.

“BASINA REKLAM SANSÜRÜ GETİRİLMİŞTİR”


Gazeteciliğin doğru, dürüst ve tarafsız kalemlerce, özgürce yapıldığında, dünyanın en önemli mesleğiyken, tam tersi durumda toplumları yaşadıkları olumsuzluklardan bi haber duruma getirdiğini ifade eden Başkan Şener, “O yüzdendir ki basın özgürlüğü, gazetecilerin, toplum menfaati dışında hiçbir menfaat gözetmediği ülkelerde yaşanabilecek bir olgudur.
Basın özgürlüğü, gazetecilerin, diledikleri her şeyi diledikleri gibi yazabilmeleri değil, toplumun haber alma özgürlüğüdür ve iletişim bilimindeki tarifi budur. Toplumların habere ulaşma, haber alma hakkı ve bu haklarını da özgür ve tarafsız gazetecilerin, çabaları sayesinde kullanabilirler. Dünyanın bu en önemli mesleğinin, yıllardır çözülemeyen, tartışılan sorunları elbette var. Mesleğimiz, gelişen teknolojiyle birlikte, yeni kuşak medyaya ayak uydurmaya çalışırken, bu sorunlara her yıl yenilerinin eklenmesi, son derece üzücü ve yıpratıcıdır. Biz, basın özgürlüğünde, dünyada son sıralarda yer almanın üzüntüsü ile bugünü kutlamaya hazırlanırken, basına reklam sansürü getirilmiştir.” şeklinde konuştu.

“GAZETECİLİK MESLEĞİ ADINA ÇOK İNCİTİCİ”


Küresel salgınla 16 aydır mücadele ederken imkansızı başaran yerel medyanın takdir ve teşvik beklerken, tasarruf tedbirlerinden ilk nasibini alan sektör olduğunu dile getiren Şener, “Herkesin, yaşamsal endişelerle eve kapandığı 16 ay boyunca gazeteci meslektaşlarımız, toplumu salgın koşullarına karşı en doğru şekilde bilgilendirmek için büyük bir özveriyle çalışmışlardır. Kendi sağlığını, ailesinin sağlığını riske atarak, çok zor maddi ve manevi koşullarda, mesleğini özveriyle yapmışlardır. Gelinen noktada tüm bu çabaların görmezden gelinmesi, gazetecilik mesleği adına çok inciticidir. Gazetecilik, meslek büyüklerinden emanet aldığımız, gelecek nesillere bırakılacak çok değerli bir mirastır. Bugün alaylı ya da mektepli binlerce gazeteci için en önemli değer, özgürce gazetecilik yapabilmelerini sağlayacak mesleki saygınlıktır. Bu saygınlığı mali yaptırımlarla örselemek, 3-5 gazete aboneliğinden ya da reklamlardan elde edilen gelirlerden tasarruf talep etmek, zaten can çekişen yerel medya için, tahminlerin ötesinde yaralar açacaktır. Yerel basından tasarruf, demokrasiden tasarruftur. Demokrasiden tasarruf olmaz. Çünkü, dünya üzerinde gelişmiş bütün ülkeler, medya kuruluşlarının, özgürlüğü kadar özgürdür. Özgürlükten tasarruf olmaz diyorsanız, basın özgürlüğünü mutlak kılacak tedbirler almalısınız. Basından tasarruf tedbirleri değil.” dedi.

“UMUDUMUZU YİTİRMEDİK, YİTİRMEYECEĞİZ”


Başkan Şener, açıklamasını şu şekilde tamamladı: “Biz Aydın Gazeteciler Cemiyeti olarak, hiçbir sorunun çözümsüz olduğuna inanmıyoruz. Sivil toplum bilinci de zaten bu inancı gerektiriyor. Dünyada ve ülkemizde sivil toplum kuruluşları bu yüzden var. 1990 yılından bugüne sizlerin desteği ile çalışmalarına devam eden Aydın Gazeteciler Cemiyeti bu yüzden var. Yeter ki, mesleki sorunlarımıza sahip çıkalım, cemiyetimiz ve federasyonumuzun çabalarına destek verelim, yılmayalım, yorulmayalım ve mücadeleyi elden bırakmayalım. Birlikte başaracağız. Buna inanıyoruz. Çünkü, bu inanç, bizim geleceğin gazetecilerine ve mesleğimize borcumuz. AGC olarak gazetesinden dergisine, radyosundan televizyonuna, internet haber sitesine kadar, her birinize özveriniz ve başarılarınız için ayrı ayrı teşekkür ediyor, 24 Temmuzları bayram tadında kutlayacağımız günlere beraber kavuşmayı temenni ediyoruz.”