Aydın’ın Nazilli ilçesinde 1979 yılında kurulan ve Türkiye’nin en büyük Tarımsal Kooperatifleri’nin başında yer alan S.S. ÖRKOOP Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde Olağan Genel Kurul yapıldı. Divan Başkanlığı’nı Ahmet Ertürk yaptığı genel kurulda 2018, 2019 ve 2020 yılları için bilanço, gelir ve gider tabloları, tahmini bütçe oylanarak oy birliği ile kabul edildi. 2022 yılında yapılması gereken genel kurula bir yıldan az kalması nedeniyle verilen önerge sonucunda yönetim kurulu üyelerine 4 yıllığına görev verilmesi oy birliği ile kabul edildi.

“ÜRETİCİLERİMİZE 194 MİLYON 716 BİN LİRA ÖDEME YAPTIK”

Genel Kurul’da konuşma yapan ÖRKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Önal, “Bölgemizde asıl faaliyetimiz olan, süt toplama faaliyetimiz Aydın ilimizin doğusundan başlayarak 2020 yılı içerisinde de devam etmiş Buharkent, Kuyucak, Karacasu, Nazilli, Bozdoğan, Yenipazar, Köşk, Germencik ve Koçarlı ilçelerimizden toplam 4 bin 956 üreticiden 112.360.854 litre süt alımı yaparak üreticilerimize net 194.716.400 TL ödeme yapılmıştır. Bir önceki 2019 yılına göre günlük ortalama 10 bin litre süt artışı gerçekleştirdik. Kooperatifimiz tesislerinde imalatını yaptığımız ayran, yoğurt ve peynir tesisimiz şu an son derece sağlıklı çalışmakta, burada yeni teknoloji ile ürettiğimiz ürünlerimiz tüketicilerimiz tarafından beğenilmektedir. 2019 yılı ayran, yoğurt ve peynir imalat ve satışlarımız bir önceki yıla göre ortalama yüzde 11 azalmıştır. Bunun nedeni de tüm dünyamızda görülen Covid-19 salgını nedeniyle tüm insanlığın zor bir yıl geçirmesi olmuştur.” dedi.

“SATIŞ MARKETİNDE 2 MİLYON 765 BİN LİRA SÜT SATIŞI GERÇEKLEŞTİRDİK”

2019 yılı içerisinde 8 milyon 100 bin 460 TL’lik kooperatifin önündeki kendi satış marketinde olmak üzere 2 milyon 765 bin 765 TL’lik süt ürünleri satışının gerçekleştiğini ifade eden Başkan Önal, “Mandıra tesisimizde imalatımızı geçen yıllardaki gibi giderek arttırmakta ve geliştirmekteyiz. 2019 yılı içerisinde faaliyete giren soğuk hava tesisimize ek Organik Paketleme tesisi de kurarak bölgemize artı bir değer daha kazandırmış olduk, Soğuk Hava Depomuzun mal bekletme kısmına yaptığımız tesisle her türlü meyve sebze paketleyerek kendi markamız ve Tarım Kredi Kooperatiflerine ürün paketlemesi yapmaktayız. Bu tesis Aydın ilimizde tek Organik paketleme sertifikalı tesisimizdir. Bu günlerde bu tesisimizde paketlediğimiz ürünlerimizi yurtdışına satış için izin sürecimiz devam etmektedir. Burada hedefimiz siz ortaklarımızdan aldığımız ürünleri katma değer oluşturarak kooperatifimiz markasıyla tüm dünyaya pazarlamaktır.” diye konuştu.

“YEM ÜRETİMİ VE SATIŞI BAŞLADI”

Geçen yıl içinde özellikle kooperatifinin yıllardır eksikliği olarak gördükleri markalaşama çalışmaları yaparak incir, tahin, pekmez, sucuk, zeytin, zeytinyağı, kestane şekeri, bal gibi bölgenin has ürünlerini ÖRKOOP markasıyla tüketicilere sundukları kaydeden Başkan Önal, “Bu konudaki çalışmalarımız yaygınlaşarak devam edecektir. Mart ayından itibaren yaşadığımız Covid-19 salgınına rağmen Denizli ve Kuşadası’nda kendi marketlerimizi ve kahvaltı salonumuzu kurduk yine kooperatifimiz bayilik sistemiyle biri Koçarlı ilçemiz merkezinde biri de Muğla Seydikemer’de olmak üzere iki adet daha kooperatif ürünlerimiz satış mağazaları kurduk. Bu konudaki çalışmalarımız artarak devam edecektir. Ve bunu her geçen gün daha da arttırmaları nedeniyle kooperatifimizin geleceğini düşünerek kiraya verdiğimiz yem fabrikamızdan 70.000 TL aylık kira geliri elde etmekteyiz. Bu yılın son çeyreğinde devletimiz kontrolündeki TÜRKŞEKER AŞ. ile işbirliğine giderek kooperatifimize ait fabrikamızda TÜRKŞEKER markasıyla sadece ilimize değil tüm yakın illerede yem üretimi ve satışı yapılmaya başlanmış bu fabrikamızda 38 personel çalışmakta ve saatte 20 ton kapasite üretiminin eksik kalması nedeniyle ikinci bir bant eklenerek saatte 40 ton kapasiteye ulaşmaya gayret etmekteyiz. Bu fabrikamızda ÖR-KOOP ve EGELİM YEM adı altında üretilen yemlere ilaveten TÜRKŞEKER markasıyla da yem üretimi yaparak siz değerli üreticilerimize sunmuş olmanın gururunu yaşıyoruz.Yine faaliyetlerimiz arasında yer alan sözleşmeli Veteriner Hekimlerimize 2020 yılında siz üreticilerimize verdikleri hizmetin bedeli olarak net 3.158.400 TL ödeme yaptık.Yine siz üreticilerimizin tohum ihtiyacını karşılayabilmek için yıl içinde siz değerli ortaklarımızdan satın alarak ikinci el 6125 kg yonca tohumu ve 9 tür ve 2300 torba silajlık ve danelik Mısır Tohumu, yine sorgum sudan otu, tritikale, caramba, trinova, hayvan şalgamı ve yem bezelyesi tohumu tedariki ve satışını gerçekleştirdik. 2020 yılında ortak sayımızı bir önceki yıla göre 2468’dan 2837’ye, süt topladığımız mahalle sayımızı 202’den 209’e, çıkararak, bu yılı da 3.112.384 TL net karla kapatarak karlı bir yılı daha geride bıraktık. ÖR-KOOP’ta 1979’dan günümüze kadar 41 yılda gerçekleştirdiğimiz gönül birliğimizi destek ve güvenimizle yatırıma dönüştürdük” şeklinde konuştu. Önal, başkanlığındaki yönetim kurulu şu isimlerden oluştu: “Yılmaz İnci, Osman Durmaz, Zeki Açık.”
Üstbirlik Temsilcileri Asil listesinde ise Ünal Önal, Ahmet Ertürk, Hüseyin Karabıyıklı, Selim Aydın, Hasan Ali Özenel yer aldı.