Türkiye’nin en sıcak illerinden biri olan Aydın’da sıcaklar bunaltıyor. Kent merkezinde termometreler 43 dereceyi gösterirken vatandaşlar sıcaklardan korunmak için gölgeliklerde oturmayı tercih ediyor. Uzmanlar, sıcaklıkların yüksek değerlere ulaştığı saat 10.00 ile 16.00 arasında dışarı çıkılmamasını ve bolca sıvı tüketilmesini tavsiye ediyor. ADÜ Hastanesi’nde diyetisyen Neslihan Kunt, suyun önemine dikkat çekti. Suyun insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğelerden birisi olduğunu vurgulayan Kunt, “İnsan yemek yemeden haftalarca yaşayabilir ancak susuz sadece birkaç gün yaşayabilir. Vücuttaki birçok yaşamsal olaylar vücuttaki su dengesinin korunması ile mümkündür. Bu nedenle terlemeyle, idrarla, dışkıyla ve solunumla kaybettiğimiz suyu yerine koymamız yaşamımız için oldukça önemlidir” dedi.

BÖBREK RAHATSIZLIĞINA YOL AÇIYOR

“Kadınların günde 2 litre, erkeklerin 2,5 litre su tüketmesi gerekmektedir” diyen Kunt, şunları söyledi: “İnsan vücudunun su oranı, cinsiyete, yaşa, ağırlığa, boy uzunluğuna ve fiziksel aktiviteye göre değişiklik göstermektedir. Yetişkin insan vücudunun yaklaşık yüzde 60-75’ i sudan oluşmaktadır. Kadınların günde 2 litre, erkeklerin 2,5 litre su tüketmesi gerekmektedir. Yapılan egzersizle birlikte su alımı arttırılmalıdır. Her yarım saatte 1-2 bardak daha fazla içmeliyiz. Yeterince su içilmediği takdirde böbrekler de yeterince görevini yerine getiremez, süzme işlemini gerektiği şekilde yapamaz ve böbrek yetersizliğine girebiliriz. Peki yeterli miktarda su içip içmediğimizi anlayabilir miyiz? Bunun en kolay yolu idrar rengi ve miktarıdır. Koyu renkli ve az miktarda oluşan idrar az miktarda su tükettiğimizin göstergesidir. Sağlıklı bir bireyin ise idrar rengi açık sarı ve şeffaf renktedir.”

SUSAMAYI BEKLEMEYİN

Günlük su tüketimine mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Kunt, “Su içmek için susamayı beklememek gerekir. Eğer su tüketmek zor geliyorsa, suyun içine taze meyve parçaları, nane ve limon ekleyerek de tüketebiliriz. Yazla birlikte artan hava sıcaklığıyla vücudumuz daha hızlı sıvı kaybetmekte. Terleme ve idrar yoluyla daha da çok kaybedilen suyu yerine koymak için günlük su tüketimine özen göstermeliyiz” diye konuştu.