Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş, kendisi hakkında çeşitli iddialarda bulunan Karaağaçlı Mahalle Muhtarı Emin Tay’a cevap verdi. Belediye binasında düzenlenen toplantıda belediye meclis üyeleri, partililer ve muhtarlar Başkan Öndeş’i yalnız bırakmadı. Muhtar Tay’ın iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten Başkan Öndeş, söz konusu iddialara belgelerle cevap verdi.

“BENİM ÜÇ SEKRETERİM YOKTUR”

Tay’ın seçim zamanında yanlarında yer aldığını kaydeden Başkan Öndeş, “Geçmiş dönemde belediye yönetimiyle mahkemelik olmuş, onları sevmediği için bize destek vermiş, bize inanmış ama seçimden sonraki menfaatlerine ters düştüğü içinde olmaması gereken isteklerde bulunup da red cevabı alınca da bize karşı böyle bir davranışta bulunmuştur. Malumunuz sokağa çıkma yasağının olduğu bir gecede köyde kendisine rakip olan muhtar adayıyla kavgaya tutuştuğu esnada belediye çalışanımız da o ortamda yer alıyor. Verimli bir kamyon şoförü olan belediye çalışanımızın sadece orada bulunmasından dolayı sabah belediyemize geliyor ve bu işçimizin belediyeden çıkarılmasını istiyor. Mevcut personelinin hiçbir günahının olmaması, olayla alakasının olmaması üzerine biz kendisine bunun mümkün olmadığını, kendi egosu yüzünden ekmek ile oynamayacağımızı söylememiz üzerine ve bizden aldığı red cevabı ardından kendisi bu tutuma büründü. Ayrıca açıklamasında bahsettiği üçüncü katta üç sekreterle başkanlık yapıyor dediğinde benim üç tane sekreterim yoktur. Yanımızda bir tane yardımcımız var.” diye konuştu.

“BİR MİLYONLUK MAKAM ARACIMIZ YOKTUR”

Makam aracıyla ilgili iddialar hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan Öndeş, “Göreve geldiğimizde kendi makam aracımdan ziyade kendi aracımı kullanacağımı belirterek ben bunu deklare ettim. Ama süre içinde geçmiş dönemin Valisi ziyarete geldiğinde kendi arabana koyacağın mazotun sorun olacağını, bir kaza yapma esnasında sıkıntı olacağını söyleyerek araç kiralamanın en uygun olacağı yönünde bir tavsiyede bulundu. Biz de onun tavsiyesine uyarak bir araç kiraladık. Bunu da meclis üyelerimizle birlikte karar verdik. Nihayetinde orada bahsettiği bizim bir milyonluk makam aracımız yoktur. Şu anda mevcut aracımız da kiralık araçtır.” şeklinde konuştu.

“36 MUHTARIN 33’Ü İMZA ATTI”

Emlak beyanlarıyla ilgili muhtarlarla toplantı yapıldığını ifade eden Öndeş, şöyle dedi: “Bu toplantıda mevcut vergi dairesi müdürümüz, tapu müdürümüz beraber 2021 yılının Temmuz ayına kadar bunun belirlenmesi gerekiyor. İleri ki dönemlerde 2023 yılından sonra köylerde emlak beyanına dair toplantı yapmamız gerekiyordu. İki tane toplantı düzenledik. İkincide nihai karar alınmıştır. İkinci toplantıya kendisi katılmamıştır. Köylerdeki muhtarlarımız yüzde 30’a razıyken biz yüzde 25 vermek üzere artırımı, yüzde 40 olarak açıklama yapmıştır. Sıkıntı şudur, kişi bilgi sahibi olmadan her konuda fikir sahibi olup her konuda beyan veren bir modele bürünmüştür. Baktığımız zaman bundan haberi yok ama 36 muhtarın 33’ü buna imza atıyor. Ortak paydayla beraber Valilik tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. Bu yazdığı mesaj da yanlıştır.”

“NE KOOPERATİFE ÜYE OLMUŞ NE DE SÜT VERMİŞTİR”

GER-KOOP’un 14 Şubat 2020 tarihinde kurulduğunu belirten Başkan Öndeş, “Biz göreve geldikten 11 ay sonra kurduk. Ama tarihine baktığınız zaman Şubat ayından sonra Mart ayı sürecinde pandeminin başlamasıyla beraber bütün genel kurullar, meclis toplantıları ertelenmiş, 13 ay boyunca GER-KOOP’a dair toplantı yapılamamıştır. Muhtar arkadaş açıklamasında 5 köyün sütünü toplayan bir kooperatifimiz vardı diyor ama bu zamana kadar ne bu kooperatiflere üye olmuş ne de süt vermiştir. Burada menfaat çatışması var. En son bize geldiğinde ya bu iş ya ben dediğinde kendisi astarı olmayan paylaşımlarla ve röportajlarla kamuoyunu meşgul etmeye başladı. Geldiğimiz sonuca bakarsak GER-KOOP, memleketteki kooperatiflerin birleştirilmesi üzerine kurulmuş, 6 tane kooperatifin birleştirilmesiyle bir çatı oluşturulmuş bununla beraber bir kooperatif başkanı sorunu cereyan etmeye başlamıştır. Toplantı yaptığımızda kooperatif başkanı olarak ben şahsım dedik ki belediye başkanının kooperatif başkanı olması uygun değildir. Biz size bunu devredelim, desteklere devam edelim. Başkanım siz çekilmeyin, siz çekilirseniz eğer aramızda çekişme olur başımızda kalmaya devam edelim dediler. Ama 13 ay boyunca genel kurul olmayınca da bir şekilde toplantı yapılmadı, zaten memleketin gündemi de pandemi olduğu için sağlığımızı ön plana getirdik bunları ihmal etmek zorunda kaldık.” dedi.

TANKLARIN HİÇBİRİ ATIL DEĞİLDİR”

“Uzunkum Süt Kooperatifi’ne Aydın Büyükşehir Belediyesi Başkanımız Özlem Çerçioğlu tarafından zamanla destekler verilmiş ama araç verilmemiştir.” diyen Öndeş, açıklamasına şu şekilde devam etti: “Tankların hiçbiri atıl değildir hala şu an faaliyette kullanıyor, süt toplanıyor. Kooperatifi kurduğumuzda süt alımları 1,65 civarındaydı. Bizim kooperatif kurmamızla beraber süt toplayan şahıslar, sütü otomatikman 2 liraya çıkardılar. İşin içine belediye girdi diye bir katma değer oluştu ama baktığımız zaman atıl olan, kullanılmayan süt tankı yoktur. Bir tane en son pandemiden önce Özlem başkanımızın bize tahsis ettiği bir süt tankımız var. Dağyeni köyümüze konmuştur. Bu köyde süt toplama yapılmış ama yerindeki sorundan dolayı başka bir yere taşınmıştır. İstediğiniz zaman gidip görebilirsiniz. Germencik için bir süt haritası oluşturuldu. Hangi köyden kaç ton süt toplanıyor, kaç kilo süt var diye bir çizelge yapıldı. Ama pandemiyle birlikte genel kurulların olmaması bunu engelledi.” diye konuştu.

“TARIMDA EN FAZLA EMEK HARCAYAN BELEDİYEYİZ”

Kooperatifin 7 tane kurucu üye ile kurulduğunu belirten Başkan Öndeş, “7 tane üye 1000’er lira para vermiştir. Arkasına 36 tane üye kaydedilmiştir. Üyelerimizde 500 lira vermişlerdir. Milyon ve milyarların olduğu afaki bir rakam yoktur. Benim için başkan tarımdan anlamaz demiş. Evet ben tarımdan anlamam. Ama tanıyan bilen en iyileri yan yana getiririz. Muhtarımız her konu hakkında fikir sahibi. Asılsız, mesnetsiz iddialar. Şu ana kadar Germencik Belediyesi, tarımda en fazla emek harcayan belediyedir.” şeklinde konuştu.

“HER ŞEY KAYIT ALTINDADIR”

Mera konusuna da değinen Öndeş, “Reisköy, İl Tarım Müdürlüğü tarafından bir örnek model oluşturulsun denildi. Atıl durumda kullanılmayan köyde bir arazi var ve mera olarak belirtilmiş. Meralar Cumhurbaşkanlığına bağlıdır, ama bunun yönetimi köy muhtarı ve belediye başkanının sorumluluğundadır. Her köyün ayrı bir mera hesabı vardır. O mera hesaplarının ayrı bir bilançosu vardır. Reisköy’de belediyenin imkanlarıyla İl Tarım Müdürlüğü’nün destekleriyle bir emek harcandı. Bunun sonucunda güzel bir mahsul elde edildi. Mahalledeki vatandaşlara balyaları teslim ettik. Belediye şirketimize ait Üzümlü Mahallesi’nde atıl durumda 81 dönüm arazimiz var. Bu bölgeye buğday ektik, 30 ton 800 kilogram buğday alındı. Burada elde edilen geliri bütün belediye personeline ikramiye olarak dağıtıldı. Hani para nerede, nereye dağıtıldı diye mesnetsiz laflar ediyor ya arkadaş bütün her şey kayıt altındadır. Hesap verilmeyecek bir şey yoktur. Ağzımdan çıkan kelimelerin bir tanesinin aksi ispatlansın ben de elimi koyup parmaklarımı teker teker keseyim.” dedi.

“BELEDİYENİN ARAZİSİNE HAYVAN DAMI YAPTI”

Ağzından çıkan her kelimenin asılsız, karşılıksız ve yanlı olduğu aşikardır” diyen Öndeş, açıklamasını şu şekilde tamamladı: “Emlak vergisi beyanını konuşuyoruz memleketin menfaatini gözettiğini söylüyorsun ama 2019 yılında biz geldikten sonra belediyenin olduğu araziye kamu arazisine hayvan damı yapıyorsun. Şimdi senin dürüstlüğün nereye kadar. Büyükşehir Belediyesi’ni en son konuşacak kişi kendisidir. Geçen dönem Özlem hanım olsun, birim amirleri olsun bulunduğu köy muhtarlığa dünyanın yardımını yaptı. Ama şu an bir nankörlük seziyoruz. Ordan kendine yüz bulamadığını düşünüyor. Kendisine yeri bir siyasi yer araması lazım. Amacı, bir daha ki dönemde AK Parti belediye meclisi üyesi olur muyuz, oradan menfaat bulur muyuzdur.”