Efeler İlçesi Gözpınar mahallesinde gerçekleştirilen tuzak dağıtımına, İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Aydın Çelik, Efeler İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Esen, İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personeli, Ege İhracatçı Birlikleri ve İzmir Ticaret Borsası temsilcileri ile incir üreticileri katıldı. Programda teknik elemanlar tarafından ekşilik böceğinin zararı ve mücadelesi ile ilgili bilgiler verildikten sonra, uygulamalı olarak tuzağın hazırlanışı ve bahçeye asılması gösterildi. Ayrıca üreticilere tuzaklarla birlikte zararlıya ve tuzağın uygulanmasına ilişkin lifletler de verildi.

ZARARLIYLA MÜCADELE 10 YILDIR SÜRÜYOR

İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem, Aydın’da 372 bin 655 dekar alanda yaklaşık 61 bin tonluk kuru incir üretimi yapıldığını söyledi. İlden 2020 yılında 47 bin ton kuru incir ile 44 ton taze incir ihracatı gerçekleştiğini dile getiren Ökdem, kuru incir ihracatında en önemli sorunların başında aflatoksin geldiğinin altını çizdi. Aflatoksinin yayılmasındaki en önemli etkenlerden birisinin ekşilik böcekleri olduğunu dile getiren Ökdem, “Bu zararlı bahçe ve depolardaki incirlerde yaptığı doğrudan zararının yanı sıra aflatoksini oluşturan mantarların meyveden meyveye taşınmasında vektörlük yaparak yayılmasına neden oluyor. Özellikle karanlık odalarda tespit edilemeyen iç aflatoksinin oluşumu sebebiyle bu zararlıyla mücadele önem kazanıyor. Bu zararlıyla mücadeledeki en etkin yöntem ise besi yem tuzağının kullanılmasıdır. Ekşilik böcekleri ile mücadelede üreticilerin teşvik edilmesi ve desteklenmesi amacı ile 2011 yılından itibaren Ege İhracatçı Birlikleri ve İl Müdürlüğümüzün ortaklaşa yürüttüğü proje çerçevesinde bugüne kadar incir üreticilerine 156 bin 300 adet ekşilik böceği tuzağı ücretsiz olarak dağıtılmıştır” dedi.

AFLATOKSİN EN AZA İNDİRİLECEK

İncirin Aydın açısından önemini vurgulayan Ökdem, “İncirde kalitenin arttırılması ile aflatoksin sorununun en aza indirilmesinde üreticilerin rolü önemli. Tekniğine uygun üretim ve zararlı etmenlerle yapılacak mücadele rekolte ve kalite üzerine önemli oranda katkısı olacak” diye konuştu.

TUZAKLAR 8 İLÇEDE KULLANILACAK

Öte yandan bu yıl da bu proje çerçevesinde Ege İhracatçı Birlikleri tarafından yaptırılan 10 bin adet ekşilik böceği tuzağı Efeler, Köşk, Sultanhisar, Nazilli, Kuyucak, Buharkent, Yenipazar ve Bozdoğan ilçelerindeki incir üreticilerine dağıtıldı. Bu tuzaklarla yaklaşık 6 bin 600 dekar alanda ekşilik böceği ile mücadele edilmesi sağlanacak.