Belediye Başkanı Zeki İnal’ın sürpriz istifası sadece Karacasu değil Aydın gündemine bomba gibi düştü. Bir yandan istifanın sebepleri sorgulanırken bir yandan da gözler kısa bir süre içerisinde yapılacak belediye başkanlığı seçimine çevrildi. Ellerde kalem kağıt siyasi hesaplar hız kazanırken siyasi kulisler de hareketlendi. Karacasulular ise Belediye Başkanının istifası sonrası farklı görüşler yansıttı. Bir kesim Başkanın bir şeyler yapma çabası içerisinde olduğunu ifade edip istifayı yanlış bulurken bir kesim yapılan yanlışlara gönderme yapıp "yol yakından zarardan dönüldü" yorumunda bulundu. Bazı Karacasulular da her ne kadar Başkanın özellikle ekibi yüzünden bazı yanlışlara düştüğünü kabul etse de, “En azından dönemi tamamlayıp aldığı oyun hakkını vermeliydi” değerlendirmesinde bulundu. İstifanın gerekçesi konusunda da ortaya konulan yayla ve meydan düzenlemesinin meclisten geçmemesi konusunun her mecliste yaşanabilecek olağan durum olduğu, bunun bir başkanı istifaya götürmesine anlam verilemediği kaydedildi.

İNAL’DAN STK BAŞKANLARINA SALVO

Öte yandan istifa eden Belediye Başkanı Zeki İnal’ın istifasını açıklamadan önce toplantının başında kullandığı ifadeler dikkat çekti. İnal, “Karacasu’daki bu toplantılara STK’lar tarafından önem verilmediği gözüküyor. Karacasu’daki bütün STK Başkanlarına davet gitti. Muhtarlarım hemen hemen eksiksiz geldi kendilerine teşekkür ederim. Geçen hafta yaptığımız çalıştayda da ESKKK Başkanı Recep Karataş hariç STK Başkanları yoktu. Esnaf Odası Başkanımız yoktu, Şoförler Odası Başkanımız yoktu. Kulağıma da… Neyse bunu söylemeyeyim basın bunu yazar şimdi. Karacasu için bir şey yapılıyor Esnaf Odası Başkanı orada yok. Bu etkinlik esnaf adına yapılıyor. Doğru mu Bülent Başkan. Karacasu çömleğinin ve Karacasu esnafının tanıtımını yapıyorum Esnaf Odası Başkanı orada yok. Çömlekçilerimizin hepsi Esnaf Odasına üye. Çömlekçilerimizin yüzde yüz hepsi aileleriyle katılım sağladı. Kendilerine teşekkür ediyorum. 2019 yerel seçimlerinden sonra ne kadar bizimle uğraşsalar da hakkımızı yemeye çalışsalar da elimizden geleni yaptık diye düşünüyoruz. Benim sloganım şuydu. İşimiz gücümüz Karacasu, sevdamız Karacasu. Hala benim işim gücüm Karacasu, sevdam Karacasu” dedi.

“YENİ GÜNEŞ ENERJİSİ PROJESİ İÇİN TALİMAT VERDİM”

Çömlek festivalinden de söz eden İnal bu konudaki sözlerini, “Bu şekilde tanıtımlar yaparak Karacasu’yu, şirin ilçemizi tanıtıp ilçemizi tanıtacağız. Bu sebeple her şeyden vazgeçsem Karacasu sevdamdan vazgeçmeyeceğim. Bunu sizlerin de bilmesini istiyorum. Kim ne derse de desin ne söylerse söylesin, Karacasu sevdamdan vazgeçmeyeceğim” ifadelerini kullandı. Mahallede yapılanları alfabetik mahalle sırasına göre tek tek anlatan İnal’ın istifasından birkaç dakika önce kullandığı sözleri de dikkat çekti. Projelerine tüm hızıyla devam edeceği izlenimi çizen İnal, “Güneş Enerjisi Santrali projemizi tamamladık. Şu an günlük 2 ile 2,5 MGW elektrik üretimi yapıyor. Bu aylık 60-70 MGW’a tekabül ediyor. Bizim belediye olarak aylık tüketimimiz 39 MGW. Yani biz şu an kurduğumuz tesis sayesinde elektrik giderimizden kurtulurken bir yandan da ekstra 35 MGW’lık elektriği satıp belediyeye gelir sağlıyoruz. Cuma günü itibariyle biz bütçemize bunu kazandırmaya başladık. Yeni GES için de talimatı verdim. Bereketli Mahallesinde Güneş enerjisi santrali kuracağız” dedi.

TARİHE GEÇEN İSTİFA KONUŞMASI

Yaptıklarından bahsedip yapacaklarını anlatan Karacasu için çalışmaya devam edeceği izlenimi çizen İnal, beklenmedik şekilde istifasını açıkladı. Yayla ve meydan projesine meclisin izin vermemesini gerekçe gösteren İnal, “İyi güzel de bir de yapamadıklarımız yok mu? Beni sinir hastası yapan, tansiyon hastası yapan ya bunlar. Birincisi meydan projem. Meydan içerisinde Pazar yeri ve düğün salonu. Meydanın şu pis görüntüsü ortadan kalkacaktı. Bunu Çevre Şehircilik Bakanlığından hibe ve borçlanma izni aldım ama ne yazık ki Karacasu Belediye Meclisinde geçiremedim. Bu bana ukte oldu. Bu beni hasta etti. Bir ikincisi yayla projesi. Ben yaylayı imara açmıyorum. Yaylayı yerleşik alan içerisine alıyorum. Bu ne demek belli şartlarda yapılaşma izni verilmesi. Bunu yüzlerce kez anlattım. Bunu da il tarımdan geçirdim, valilikten geçirdim bizzat bakan beyden izin aldım. Ne yazık ki bunu da meclisten geçiremedim. Bu da beni hasta eden projelerden birisi” dedi.

“BETONLAŞTIRACAK” DEDİLER

Sözlerini sürdüren İnal, “Yaylayı betonlaştıracak diye medyaya çevreye söylentiler yaydılar. Yaylayı imara açarsam yayla betonlaşır. Ben yaylanın statüsünü korumak için böyle bir çalışma yaptım. 6,5 metreden yüksek olmayacak, yüzde 10’dan fazla yapılaşamayacak, yoldan 10 metre çekilecek gibi şartlar koydum. Bir parselin içine bir inşaat izni verilecek. Büyük parsellerin ifrazı için de şartlar koydum. Birilerine rant sağlayacak dediler. Hayır. Büyük parsellerin bölünmesinin önüne geçecek önlemler aldık. Ben bunları yaparken nasıl betonlaştıracak olabilirim” dedi.

MHP’Lİ OLARAK ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİM VURGUSU

İnal’ın sözleri, “Şimdiye kadar dinlediniz hepinizden Allah razı olsun. Bana oy vererek beni bu makama oturtan bütün hemşehrilerime teşekkür ediyorum. Oylarının karşılığını vermek için koşturuyorum. Oy vermeyenlerden de Allah razı olsun. Bu yaptıklarımla oylarının karşılığını verdim gibi düşünüyorum. Ama beni üzen bu iki-üç konu. Bu konular Karacasu’nun gelişmesi için Karacasu’nun ilerlemesi için beni çok üzdü. Beni hasta etti. Ben inanın 6 aydan beri hastayım. En son doktorum kesinlikle stres yapmayacaksın dedi. Bundan sonra strese girmemek için stres yapmamak için hepinizden helallik istiyorum. Bütün Karacasululardan helallik istiyorum. Bugün itibariyle Belediye Başkanlığından istifa ediyorum. Liderimiz Devlet Bahçeli’nin emrinde bir MHP’li olarak çalışmalarıma devam edeceğim. Belediye Başkanlığından bu saatten sonra istifa ediyorum. Hepinizden Allah razı olsun” şeklinde sona erdi.

MEYDAN BORÇLANMASI MEVZUATA TAKILDI

Öte yandan meydan projesi için 15 milyonluk borçlanma teklifi Nisan ayı meclisinde 6’ya 5 oy çokluğu ile kabul edilirken ve mecliste “kabul edildi” şeklinde açıklanırken 5393 sayılı belediye mevzuatı 68.maddesi e bendine göre kabul edilmediği öğrenildi. Yasanın ilgili maddesinde, “Belediye ve bağlı kuruluşları ile bunların sermayesinin yüzde ellisinden fazlasına sahip oldukları şirketler, en son kesinleşmiş bütçe gelirlerinin, 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarının yılı içinde toplam yüzde onunu geçmeyen iç borçlanmayı belediye meclisinin kararı; yüzde onunu geçen iç borçlanma için ise meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun kararı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayı ile yapabilir” ifadeleri yer aldı.