Aydın’da Diyetisyen Gözde Dikmen, Kurban Bayramı’nda et tüketimi konusunda vatandaşları uyardı. Bayramların herkesi bir arada toplayan, kalabalık aile sofraların kurulduğu günler olduğunu belirten Diyetisyen Dikmen, “Kurban Bayramı'nda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra, et tüketimi de artmaktadır. Bu dönemde şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Ama tabi ki sadece kronik rahatsızlığı olanlar için değil herkesin dikkatli olması gerektiği unutulmamalıdır. Kurban Bayramı’nda da yeterli ve dengeli beslenerek, porsiyonlarımıza dikkat ederek keyifli ve sağlıklı bir bayram geçirelim.” diye konuştu.

“YENİ KESİLEN ETLER HEMEN TÜKETİLMEMELİ”

Kurban etlerinin hemen tüketilmemesi konusunda uyarıda bulunan Dikmen, “Kurban Bayramı’nda artan et tüketimi özellikle mide- bağırsak rahatsızlığı olanlar için yeni kesilen hayvan etlerinin hemen tüketilmemesi gerekir. Kurban etinin en az 12-24 saat dinlendirilip tüketilmesi gerekiyor. Taze et daha serttir, hazımsızlık, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi sindirim problemlerine yol açabiliyor.” şeklinde konuştu.

“ET KISIK ATEŞTE, YAĞ İLAVE ETMEDEN PİŞİRİLMELİ”

Etlerin pişirme yönteminin de oldukça önemli olduğunu kaydeden Dikmen, “Çok yüksek ısıda pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli "kanserojen maddelerin" oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etler doymuş yağ dediğimiz yağ grubunu içerir, bir de pişirme sırasında fazla yağ ekleyerek pişirmek kronik hastalıklara yol açabiliyor. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Kısık ateşte haşlama, ızgara, fırında gibi pişirme yöntemleri tercih edilmeli kızartmalardan kaçınılmalıdır. Mangal yapılacaksa pişirilen et ve ateş arasında en az 15-20 santimetre mesafe olması gerekiyor.” dedi.

“ÖĞÜNLERE SALATA VE SEBZE YEMEKLERİ İLAVE EDİN”

Kurban Bayramı’yla birlikte artan et tüketimi ile birlikte sebze tüketiminde bir azalma olabileceğini ifade eden Dikmen, “Bu durumda bağırsakların çalışmasını azaltarak, kabızlık gibi problemlere neden olabilir. Bunun için öğünlere salata ve sebze yemekleri ilave edilebilir. Etlerin sebzelerle tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından oldukça önemlidir.” diye konuştu.

“BAYRAM ZİYARETLERİNDE İKRAMLARA DİKKAT”

Bayramda ikram tabaklarında mümkün olduğunca az ve hafif olan gıdaların tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Dikmen, “Hepsinin tadına bakmak veya sınırsız yemek yerine kontrollü olmakta fayda var. Özellikle şeker hastaları, kolesterol ve tansiyon problemi olanların çikolata ve şeker tüketimlerine dikkat etmesi gerekiyor. Tatlı tercihleri şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlı veya meyveli tatlılardan yana kullanılabilir. İçecek tercihimiz asitli şekerli içecekler yerine ayran, soda olabilir. En önemli içeceğimiz su tüketimi kesinlikle unutulmamalıdır. Bayramlarda da yeterli ve dengeli beslenmeye uygun beslenip aşırıya kaçmadan yeterli miktarda et tüketirken çeşitlilik yaratmak için, diğer besin grupları olan ‘süt grubu’, ‘ekmek grubu’, ‘sebze grubu’ ve ‘meyve grubu’ ile birlikte tüketmeye özen gösterilmelidir. Genel olarak yaklaşımımız et veya ikram edilen ikramlıklardan hiçbirini tüketmemek değil, porsiyonunu ayarlayıp dengeyi kurmaktır. Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir bayram geçirmenizi diliyorum.” şeklinde konuştu.