Kamu kurumlarının tasarruf yapmak amacıyla günlük gazete satın almaları, ilan ve reklam vermelerinin yasaklanmasını içeren Cumhurbaşkanlığı genelgesi yayımlandı. Genelgeye bir tepki de CHP Aydın İl Başkanı Ali Çankır’dan geldi. Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti (ABGC) Başkanı Cem Ulucan, CHP Aydın İl Başkan Yardımcısı Mehmet Zeylan ve Merve Saatçi, CHP Nazilli İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Acahan’ın katıldığı toplantıda CHP’li Çankır, genelgeye olan tepkisini dile getirdi.

“GENELGENİN GERİ ÇEKİLMESİNİ İSTİYORUZ”


Toplantıda ilk konuşan ABGC Başkanı Ulucan, genelgenin basını ilgilendiren kısmına topyekun karşı olduklarını belirterek, “Her şeyden önce biz ekmeğimizin derdindeyiz. Kamudaki israfın farkındayız, bu israfın önlemesi konusunda hemfikiriz ama bu karar gelirleri sadece reklam ve ilanlardan oluşan gazetecileri bitirmeye yöneliktir. Zaten devlet kurumları reklam vermiyor. Bizler, genelgenin yayımlandığı günden beri ülke genelinde ve Aydın’da toplantılarımıza devam ediyoruz. Biz gazeteciler, bu durumun düzeltilmesini istiyoruz. Bir an önce bu genelgenin geri çekilmesini istiyoruz. Ayrıca kurumların da bu genelgeyi uygulayarak kanuna aykırı bir işlem yaptığını vurgulamak istiyorum. Gazete aboneliklerinin iptal edilmesi kanuna aykırıdır. On tane gazeteye abone olabilirler ancak toplu alım engellenmiştir. Haftalık, 15 günlük gazetelerde herhangi bir engel yoktur. Ama buna rağmen biz Aydın’da bütün belediyelerin abonelikleri iptal ettiğine şahit olduk. Bu bizi çok üzdü. Bizi basın toplantılarına çağıran, bize her gün basın bültenleri gönderen kurum ve kuruluşların hatta kişilerin bunu da göz önüne almaları eğer kurumlar reklam vermiyorsa kişi ve işletmelerin bu konuda destek olmasını bekliyoruz. Genelgenin geri çekilmesini talep ediyoruz.” diye konuştu.

“BU GENELGE KABUL EDİLEBİLİR BİR OLGU DEĞİL”


CHP’li Çankır, “Cumhurbaşkanlığı genelgesi, birçok bugüne kadar diğer genelgeler gibi kabul edilebilir bir olgu değil. Fakat bunların neden yapıldığını biz çok iyi biliyoruz. Buna benzer atılan her adım, muhalefetin elinde bulunan dar imkanları da ortadan kaldırmaya yönelik baskı unsurları devreye sokmaktan ibaret. 31 Mart yerel seçim döneminde de bunları yaşadık.” şeklinde konuştu. Genelge ile çalışmalarının devam ettiğini ifade eden İl Başkanı Çankır, “Genelge çıktığı andan itibaren Genel Merkezimiz tarafından başlatılan bir çalışma var. Genel Merkezimizle koordineli bir şekilde biz de çalışmamıza devam ediyoruz. Basından sorumlu İl Başkan Yardımcımız, yapılacak olan çalışmaları raporlamaya başladı. Sizin derdinize derman olmak için elimizden geleni yapacağız. Biz sorunu çözmek için olan bir partiyiz. Telaşa gerek yok.” dedi.