Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanlığı genelgesinde, kamu kaynaklarının maksadına uygun azami tasarruf prensiplerine riayet edilerek kullanılması vurgulanırken, uluslararası toplantılar ile milli bayramlar hariç açılış, konferans, seminer, yıl dönümü ve benzeri kutlama ve organizasyonlara ilişkin faaliyetler nedeniyle gezi, kokteyl, yemek ve benzeri davetler düzenlenmeyeceği, hediye verilmeyeceği ve diğer adlar altında ödeme yapılmayacağı açıklandı. Temsil ve ağırlama ödenekleri, zorunlu haller dışında kullanılmayacağı net bir şekilde belirtilirken, giderlerin hiçbir şekilde kurum ve kuruluşların bütçesinden ödenmeyeceğinin altı çizildi. Mevzuat gerekleri dışında kurum ve kuruluşların tasarruflar altında bulunan kaynaklardan ajanda, takvim, plaket, hatıra, hediye, eşantiyon basım ve dağıtımı türü işler yaptırılmayacağı açıklandı.


NAZİLLİ BELEDİYESİ ÇANTALARIYLA HEDİYE DAĞITTI


1 Temmuz itibariyle genelgeye mecburi uyulması istenirken, Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan’ın tasarruf tedbirlerine uymaması ise sosyal medya hesabından paylaşıldı. İlçedeki sünnet ve düğün cemiyetlerine katılan, nikahlara şahitlik eden Başkan Özcan’ın yanında Nazilli Belediyesi bütçesinden yaptırılan hediyeler götürerek takdim etmesi ise dikkat çekti. Başkan Özcan’ın sosyal medya hesabından sık sık paylaşımlarda bulunarak ilçe sakinlerinin özel gününde yalnız olmadığını vurgulaması ancak yanında getirdiği hediyeleri ise Nazilli Belediyesi kaynaklarıyla gerçekleştirmesi ise, “Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, Cumhurbaşkanlığı genelgesine karşı mı geliyor?” yorumlarına neden oldu. Sayıştay müfettişlerinin eski tarihte yaptırılan ancak, tasarruf tedbirleri döneminde dağıtılan hediyelerle ilgili herhangi bir işlem yapıp yapmayacağı ise merak konusu oldu.

TEDBİRLERE UYULMASI MECBURİ KILINDI


Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanlığı genelgesinde, kamu kaynaklarının maksadına uygun azami tasarruf prensiplerine riayet edilerek kullanılmasının her kamu kurumu ve görevlisi için bir görev ve aynı zamanda bir mecburiyet olduğu vurgulandı. Bu anlayışla kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarruf sağlanması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımına ilişkin olarak tedbirlerin alınmasının gerekli görüldüğü aktarılan genelgede, kamu idareleri ve bu idarelere bağlı, ilgili ve ilişkili kamu kurum ve kuruluşları ile il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile kurdukları birlik, müessese ve işletmeler ile Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'ye tabi kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların doğrudan veya dolaylı olarak tek başına veya birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlasına sahip oldukları her çeşit kuruluş, müessese, birlik, işletme ve şirketler, özelleştirme kapsam ve programına alınmış hisselerinin yarısından fazlası kamuya ait olan özel hukuk hükümlerine tabi kuruluşlar, fonlar, döner sermayeler ve diğer tüm kamu kurum ve kuruluşlarının (Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı ve TBMM Başkanlığı Genel Sekreterliği hariç) kendi bütçeleri veya tasarruflarındaki diğer kaynaklardan yapacakları yurt içi ve yurt dışı harcamaları ile taşınır ve taşınmazlarının kullanılmasında belirlenen tedbirlere uyacakları kaydedildi.