Ege Bölgesi’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Aydın’da su sorunu ve kuraklıkla ilgili Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu açıklamalarda bulundu. Suyun tarım için çok önemli olduğunu vurgulayan Başkan Kendirlioğlu, Aydın’da bu yaz su sorunun yaşanacağını vurguladı. Su sorununun Ağustos ayında ortaya çıkacağını dile getiren Başkan Kendirlioğlu, kıt su nedeniyle çiftçiler için çağrıda bulundu.

“AMACIMIZ SEZONU EN AZ HASARLA ATLATMAK”

Şu an su ile ilgili herhangi bir sıkıntı olmadığını söyleyen Başkan Kendirlioğlu, “Ağustos ayının ilk haftasına kadar yeterli suyumuz var. Yeterli olmayan su, Ağustos ve Eylül ayından sonra ortaya çıkacak. Normal dönemde su, Haziran ayının ilk haftasında bırakılırken bu yıl Haziran ayının sonunda bırakılmak zorunda kaldı. Devlet Su İşleri’nden aldığımız bilgiye göre Ağustos ayının ilk haftasından sonra suyumuz tamamen bitiyor. Çiftçilerimiz bu duruma hazırlıklı. Ancak tüm çiftçilerimiz su sıkıntısından az ya da çok etkilenecek. Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu olarak çiftçilerimizin sezonu en az hasarla atlatması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Planlama yapıyoruz. Devlet Su İşleri, Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlükleri ve Sulama Birlikleriyle sürekli irtibat halindeyiz. Hep birlikte çiftçimizin sezonu en az hasarla atlatması için planlama yapıyoruz.” diye konuştu.

“SULAMA PARASI ALINMASIN”

Su sorunundan dolayı verim ve gelir kaybı yaşayacak çiftçi için çağrıda bulunan Başkan Kendirlioğlu, “Kuraklıktan etkilenen çiftçilerimizden sulama parası alınmasın. Yetkililere sesleniyoruz. Kuraklıktan dolayı bir şehrimizde sulama fiyatlarının düşürüldüğünü öğrendik. Buna benzer bir örneklemenin Aydın çiftçisi içinde yapılmasını talep ediyoruz. Kıt su nedeniyle bir seneye mahsus sulama parası alınmamalı. Eğer imkanlar buna yetmiyorsa en kötü ihtimalle geçen seneki sulama ücreti yarıya düşürülmeli. Kısıtlama sudan dolayı verim ve gelir kaybı yaşayacak üreticilerimiz için talep ettiğimiz bu desteklerle verim ve gelir kaybını buradan telafi etmenin mümkün olduğunu düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.