NAMDER Başkanı Remzi Erdemci ve yönetim kurulu üyeleri, son zamanlarda adı sanı duyulmamış müteahhitlerden mağdur olan vatandaşların artması üzerine dernek binasından vatandaşları uyarmak için bir basın toplantısı düzenledi. Erdemci’nin ev sahipliğinde yapılan toplantıya NAMDER Başkan Yardımcısı Cavit Yenipazarlı, yönetim kurulu üyeleri ve basın mensupları katıldı.

“DİLİMİZDE TÜY BİTTİ”

Nazilli’de inşaat sektöründe mağdur olan vatandaşları uyaran NAMDER Başkanı Remzi Erdemci, ilçede kayıtlı 550 tane müteahhit olduğunu ancak bunların içinden sadece 15-20 kişinin gerçekten işlerini yaptıklarını belirterek, “Bu basın açıklamamızı yapma amacımız insanların mağduriyetlerini duymaktan, görmekten yorulduk. Geçen hafta Zafer Mahallesinde bulunan bir yer sahibine 40 dairede 16 daire verilmiş. Onunla sözleşme imzalamış. Ama sonra sıkıntı yaşamışlar. Daha sonra toplanıp NAMDER’e geldiler. Sıkıntılarını dinledik. Biz de yönetim olarak bu sıkıntıları dinlemekten, anlatmaktan dilimizde tüy bitti” dedi.

“BİZ VATANDAŞA HAKKINI VERİYORUZ”

Düzgün iş yapan müteahhitlerin maliyetlerin üzerine çıkamadıklarını ifade eden Başkan Remzi Erdemci, şöyle dedi: “Vatandaş bizim yanımıza geliyor, dışarıdaki müteahhitle görüşüyor. 1 daire fazla veriyor. Vatandaş da bizim hakkını yediğimizi düşünüyor. Ama biz hakkını veriyoruz. İnşaat işinde bir oran bir değer ve maliyeti vardır. Biz bu maliyetler üzerinden üzerine çıkamıyoruz. Ama dışardan gelen müteahhit bizden fazla daire veriyor, vatandaşın da aklı karışıyor. Arsa sahiplerinden ricamız şu, kendi yerlerini verdiklerinde hangi müteahhit olursa olsun 3 veya 6 ay içinde ruhsat alınacaktır. Ruhsat alındıktan sonra inşaata başlanacaktır. Ondan sonra onların arasındaki anlaşmaya göre inşaat bitecektir. Bunu söylenmesi lazım. Ama bu böyle değil. Ruhsat tarihinden sonra 15 ay dediğinizde ben giderim 100 TL veririm ruhsatı 5 yıl daha uzatırım, mağduriyet de buradan kaynaklanıyor. Bana gelen vatandaşlar da bu mağduriyetleri yaşamış.”

“DANIŞMA ÜCRETİ ALMIYORUZ”

NAMDER üyesi olan müteahhitler olarak maliyetler çok yüksek olduğundan fiyatları ona göre belirlediklerini ve kimseyi kandırmadıklarını belirten Erdemci, “Biz de diyoruz ki Nazilli bizim. Biz buradan ekmek yiyoruz bizim kimseyi kandırma gibi bir düşüncemiz yok. Biz inşaat maliyetlerinin yüksekliğini, fiyatların uçuşunu bunları göz önüne getirince verebileceğimiz oranı sunuyoruz. Bu oranla kimseyi yanıltmıyoruz, kimseyi kandırmıyoruz. Eskiden müteahhitlikten para kazanılıyordu, para dönüyordu. Nazilli 110 bin nüfus varken 20 müteahhit vardı, bunun içinden 10 tanesi işi yapardı. Ama gerçek müteahhitti. Şimdi 2 daire yapan müteahhit, 100 daire yapan da müteahhit. NAMDER olarak biz diyoruz ki bunları aynı kefeye koymayın. Vatandaştan istediğimiz bu. Mağdur olan vatandaşın derdi bitmiyor. İnsanlar şu anda belediyeye saldırıyor. Ama belediyeye saldıracak bir şey yok. Burada vatandaşın suçu bilinçsiz davranmak. Bu olaylardan dolayı vefat eden insanlar var. Biz de NAMDER olarak diyoruz ki, kapımız herkese açık. Vatandaş istediği soruyu sorabilir. Biz herhangi bir danışma ücreti almıyoruz. Buraya kayıtlı herkes belli. Biz de NAMDER’i kurarken dedik ki bu işin hakkını veren, hakkıyla yapacak insan lazım bize. Biz üyelerimizi bu yüzden çoğaltmıyoruz. Biz insanları mağdur etmek değil, memnun etmek istiyoruz. Biz işimizi sağlam yapmak istiyoruz. Bunun garantisini, teminatını vererek yola çıkıyoruz” ifadelerini kullandı.

“BİZLER BURANIN YERLİ ÇOCUKLARIYIZ”

Arsa sahiplerinin müteahhitlerle anlaşırken çok dikkatli olmasını isteyen NAMDER Başkan Yardımcısı Cavit Yenipazarlı, “Bize gelindiği sürece doğruları söylemeye çalışıyoruz. Mülk sahiplerinin tanımadıkları, bilmedikleri, geçmişlerini bilmedikleri müteahhit firmalarla kat karşılığı anlaşmalar yapmalarını doğru bulmuyoruz. En azından dışardan gelenlere karşı daha tedbirli olmaları lazım. Hiçbir müteahhitle sözleşme yaparken tapunuzun mülkiyetini müteahhit firmaya teslim etmeyin. Biz bile olsak bize bile teslim etmeyin. Ayrıca Remzi Başkan’ın da dediği gibi 1 daire daha fazla alacam diye mülkiyetinizi riske atmayın. Biz NAMDER üyesi müteahhitler olarak ortalama 100 dairelik inşaatlar yapan müteahhitleriz. Bizden kime sorsanız alacağınız cevap bellidir. Doktorlara, avukatlara gittiğinize bir ücret ödüyorsanız, bizde danışma ücrete tabi değil. Mutlaka kendi çıkarınız gelin bizlerden bilgi alın. Sözleşme yapacağınız müteahhitlerin yaptığı evlere bakın. Eski mülk sahipleriyle konuşun. Bizler buranın yerli çocuklarıyız. Bir gecede tası tarağı toplayıp gidecek, kaçacak insanlar değiliz. Bu konulara dikkat edip anlaşmalarını yapsınlar” şeklinde konuştu.