Geçtiğimiz hafta Resmi Gazetede, Tasarruf Tedbirleri ile İlgili 2021/14 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi yayınlandı. Yayınlanan genelge kapsamında kamu kurumlarının tasarruf yapmak amacıyla günlük gazete satın almaları, ilan ve reklam vermeleri yasaklandı. Alınan bu karara ABGC Başkanı Cem Ulucan tepki gösterdi.

“SİZİ AÇLIĞA MAHKUM EDECEĞİZ MESAJI VERİLDİ”


ABGC Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Ulucan, şu ifadeleri kullandı: “Kamudaki israfın belgesi niteliğinde olan Tasarruf Tedbirleri Genelgesi, kamudaki onca israfın arasında 1 (bir) liralık gazeteleri satın alınmasını durdurmuş, medya sektörünün tek gelir kaynağı olan ilan ve reklam gelirlerinden de mahrum bırakılarak gazetecilere adeta “Sizi açlığa mahkum edeceğiz” mesajı verilmiştir. Dünya Basın Özgürlüğü sıralamasında Uganda’nın dahi gerisinde olan ve yıllardır çözülemeyen sıkıntılarla boğuşan medya temsilcilerine yapılan ilk zulüm de bu değildir. 2018 yılında yapılan değişiklikle günlük/vasıflı gazetelerin asgari kadroları 7’den 6’ya ve ilçelerde 4’den 3’e düşürülmüş, bunun neticesinde bir gecede yüzlerce gazeteci işsizler ordusuna eklenmiştir.”

“GAZETE SATIŞI VE REKLAM GELİRLERİ DE YÜZDE 70 AZALDI”


Başkan Ulucan, açıklamasına şu şekilde devam etti: “ Pandemi süreci başladığında ise ilk alınan kararlardan birisi kahvehanelere gazete satışını yasaklamak olmuştur. “Basına destek veriyoruz” diyerek Basın İlan Kurumu koordinesinde günlük/vasıflı gazetelere asgari satış şartı ve sayfa sayılarının azaltılması gibi bazı kolaylıklar sağlanmış ancak asla yeterli olmamıştır. Pandemi süresinde hiçbir destek paketinden, hiçbir vergi muafiyetinden de gazeteciler yararlanmamıştır. Kağıt, kalıp, boya gibi matbaa giderlerinde KDV oranı düşürülmediği gibi, Basın İlan Kurumu gazetelerin aldığı her resmi ilan ve resmi reklamdan yüzde 15’lik komisyonunu kesmeye devam etmiştir. Bu süreçte gazetelerin satışı ve özel reklam gelirleri de yüzde 70 oranında azalmıştır. Ürettiği tek şey para ile satılması kanunen de ahlaken de mümkün olmayan ‘haber’ olan sektörün, tek destekçisi durumundaki kamu kurumlarının ilan ve reklam vermesinin yasaklanması tam bir akıl tutulmasıdır.”

“HABER ALMA HAKKINIZIN ELİNİZDEN ALINMASINA İZİN VERMEYİN”


Başkan Ulucan, açıklamasını şu şekilde tamamladı: “Tüm gelirini gazetelerin ilan ve reklamlarından kestiği yüzde 15’lik komisyondan elde eden, varlığını gazetelere borçlu olan Basın İlan Kurumu, Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’ne karşı bunun yanlış olduğunu söyleyemeyerek yanımızda durmayı becerememiştir. Alınan bu kararla “İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın” düsturundan uzaklaşılmış, “İktidar yaşasın da, halk ne yaparsa yapsın” anlayışı hakim olmuştur. Özellikle pandemi süresince ekonomik zorluk yaşayan esnaflarımız olmak üzere tüm sektörlerin yanında olan, onların sıkıntılarını kamuoyuna duyuran gazetecilerdi. Canlarını dişine takarak görev yapan sağlık ve güvenlik görevlilerinin sesi gazeteciler oldu. Vermek istedikleri siyasi mesajları, eleştirileri, yaptıkları hizmetleri ve çalışmaları kamuoyuna duyurmaya çalışan iktidar veya muhalefet kanadındaki siyasetçilerin de yanında gazeteciler vardı. Evlerine hapsolmuş milyonlar, dünyanın, ülkenin ve yaşadıkları kentlerin gündemini 7/24 görev yapan gazeteciler sayesinde öğrenebildi. Şimdi ise kazancının yüzde 62’sini vergi olarak devletine ödeyen, iyi, kötü, her gününüzde yanınızda olan gazeteciler evlerine ekmek götürememe riski ile karşı karşıya. Siyasetçiler, sivil toplum örgütleri, esnaf ve vatandaşlar bilmeli ki, kötü günlerinizde arkanızda duracak bir gazeteci bulamayacak duruma gelebilirsiniz. Ülke ekonomisinin 1 (bir) liraya muhtaç olduğu izlenimi veren bu Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’nin tekrar gözden geçirilmesi, gerçekten tasarrufa gerek varsa bunun ‘itibardan’ başlanması konusunda gereken baskıyı kamuoyunun yapması gerektiğine inanıyoruz. Aynı zamanda birer ticari işletme olan gazetelerin kapanmasına ve haber alma hakkınızın elinizden alınmasına izin vermeyin.”