Türkiye’de en fazla incir üretiminin gerçekleştiği Aydın’da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü incir üreticilerine destek olmaya devam ediyor. İncirde yaşanan aflatoksinin yayılmasını neden olan ekşilik böceğine karşı Tarım ve Orman İl Müdürlüğü harekete geçti. Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Efeler, Köşk, Sultanhisar, Nazilli, Kuyucak, Buharkent, Yenipazar ve Bozdoğan ilçelerindeki incir üreticilerine toplam 10 bin adet ekşilik böceği tuzağı dağıtıldı.

TUZAK DAĞITIMINA ÖKDEM DE KATILDI

Efeler İlçesi Gözpınar Mahallesi’nde gerçekleştirilen tuzak dağıtımına, İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Aydın Çelik, Efeler İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Esen, İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personeli, Ege İhracatçı Birlikleri ve İzmir Ticaret Borsası temsilcileri ile İncir üreticileri katıldı. Arazide gerçekleştirilen dağıtımda konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem, incirin Aydın açısından önemini vurgulayarak kalitenin arttırılması ile aflatoksin sorununun en aza indirilmesinde üreticilerin rolünün önemli olduğunu söyledi. İl Müdürü Ökdem, tekniğine uygun üretim ve zararlı etmenlerle yapılacak mücadelenin rekolte ve kalite üzerine önemli oranda katkısı olacağını dile getirdi. Teknik elemanlar tarafından ekşilik böceğinin zararı ve mücadelesi ile ilgili bilgiler verildikten sonra, uygulamalı olarak tuzağın hazırlanışı ve bahçeye asılması gösterildi. Ardından üreticilere tuzaklarla birlikte zararlıya ve tuzağın uygulanmasına ilişkin lifletler de verildi.

“VEKTÖRLÜK YAPIYOR”

Konuyla ilgili açıklamalar yaparak bilgilendirmede bulunan Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem, “İncir, ilimizde kapladığı 372 bin 655 dekar alan ve yaklaşık 61 bin tonluk kuru incir üretimiyle önemli bir yer teşkil etmektedir. İncir aynı zamanda ilimizden en fazla ihracatı gerçekleştirilen tarım ürünüdür. 2020 yılında ilimizden 47 bin 26 ton kuru incir ile 44 ton taze incir ihracatı gerçekleşmiştir. Kuru incir ihracatımızın önündeki en önemli sorunlardan biri aflatoksindir. Aflatoksinin yayılmasındaki en önemli etkenlerden biri ise ekşilik böcekleridir. Bu zararlı bahçe ve depolardaki incirlerde yaptığı doğrudan zararının yanı sıra aflatoksini oluşturan mantarların meyveden meyveye taşınmasında vektörlük yaparak yayılmasını sağlaması ve özellikle karanlık odalarda tespit edilemeyen iç aflatoksinin oluşumunu sağlaması sebebiyle önem kazanmaktadır.” dedi.

“6 BİN 600 DEKAR ALANDA MÜCADELE EDİLMESİ SAĞLANACAK”

Bu zararlıyla mücadeledeki en etkin yöntemin besi yem tuzağının kullanılması olduğunu ifade eden İl Müdürü Ökdem, “Ekşilik böcekleri ile mücadelede üreticilerin teşvik edilmesi ve desteklenmesi amacı ile 2011 yılından itibaren Ege ihracatçı birlikleri ve İl Müdürlüğümüzün ortaklaşa yürüttüğü proje çerçevesinde bugüne kadar incir üreticilerine 156 bin 300 adet ekşilik böceği tuzağı ücretsiz olarak dağıtılmıştır. Bu yıl da bu proje çerçevesinde Ege İhracatçı birlikleri tarafından yaptırılan 10 bin adet ekşilik böceği tuzağı Efeler, Köşk, Sultanhisar, Nazilli, Kuyucak, Buharkent, Yenipazar ve Bozdoğan ilçelerindeki incir üreticilerine dağıtılmıştır. Bu tuzaklarla yaklaşık 6 bin 600 dekar alanda ekşilik böceği ile mücadele edilmesi sağlanacaktır.” diye konuştu.