Yayılmaya ve can almaya devam eden koronavirüs salgını, diğer sektörleri olduğu gibi basın sektörünü de olumsuz etkiledi. Salgına rağmen haber üretmeye devam eden gazetelerin resmi ilan ve özel reklam gelirleri azaldı, satışları ise düştü. 1 Temmuz'dan itibaren kahvehanelerde gazete bulundurma yasağının kalkacak olması, gazete çalışanlarını mutlu etti.

"GAZETELERİMİZ CİDDİ EKONOMİK SIKINTI YAŞADI"


Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ABGC Başkanı Cem Ulucan, "1 Temmuz’daki kademeli normalleşme süreci ile birlikte, yaklaşık 1 yıldır devam eden kahvehanelerde gazete bulundurma yasağı sona erecek. Artık kahvehaneler, gazete alabilecek. Bununla birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kahvehanelerde en az üç adet yerel gazetede bulundurma zorunluluğu da geçerli olmaya devam edecek. Unutulmamalıdır ki salgın sürecinde esnafların kimi tam, kimisi de kısmi kapandı. Ama gazeteler aralıksız faaliyetlerine devam etti, kısa çalışma ödeneği dışında da hiçbir destekten, yardım paketinden yararlanamadı. 24 saat esasına göre çalışan gazetelerimiz, bu süreçte ciddi ekonomik sıkıntı yaşadı" dedi.

"HABERLERİMİZ DAHA GENİŞ KİTLELERE ULAŞACAK"


Gazetelerin ürettikleri tek şeyin haberler olduğunu, haberlerin de para ile satılmadığını belirten Başkan Ulucan, "Gazetelerin tek geliri resmi ve özel ilanlar ile gazete satışlarıdır. Salgın sürecinde firmalar, esnaflar, kendilerini tanıtmak için reklam bütçelerinden neredeyse hiç harcama yapmadı. Gazete satışları da azaldı. Yeni süreçte esnafımızın önünün açılacağına, basın sektörünün de canlanacağına inanıyoruz. Gazetelerin, en çok kahvehanelerde okunduğunun bilincindeyiz. Esnaflarımız alacakları gazetelerle kahvehanelerde haberlerimizin daha geniş kitlelere ulaşacağına inanıyoruz" dedi.