Tüm dünyada görülen koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye’de birtakım tedbirler alındı. Salgın nedeniyle alınan önlemler kapsamında bazı işyerleri kapatılırken lokanta ve restoran benzeri işletmeler ise paket servisiyle hizmet verdi. Pandemi döneminden en çok etkilenen esnaftan birisi de kahveci esnafı oldu. Uzun süre dükkanlarını açamayan ve bir süre önce yeniden faaliyetlerine başlayan kahveci esnafının beklediği karar alındı. İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeyle 1 Temmuz itibariyle 81 ilde kahvehanelerde oyun yasağı kaldırıldı. Alınan karar Aydınlı kahveci esnafı ve vatandaşları sevindirdi.

“ÖZLEDİĞİMİZ GÜNLER ARTIK GERİ GELİYOR”

Karardan mutlu olduklarını belirten Efeler ilçesi Güzelhisar Mahallesi’nde kahvehane işleten Akın Akbey, “Kahveci esnafı olarak pandemi döneminde zor günler geçirdik. Bu süreçte uzun bir süre dükkanlarımızı açamadık. Kademeli normalleşmeyle birlikte kahvehanelerimizi yeniden açtık ancak oyun yasağı kalkmadı. Oyun yasağının kaldırılmasına yönelik alınan karar, İçişleri Bakanlığımızın yayımladığı genelgeyle kamuoyuna duyuruldu. Tüm kahveci esnafı olarak bu kararı bekliyorduk. Karardan dolayı çok mutluyuz. Oyun yasağının kalkması esnafımızın kazancını arttıracak. Özlediğimiz günler artık geri geliyor.” dedi. Nargile satışı yapan esnaf arkadaşları için de çağrıda bulunan Akın, “Nargile satışlarına yönelik yasak kalkmadı. Bu anlamda nargile satışı yapan arkadaşlarımız açıklanan genelge sebebiyle mağdur konumda. Keşke yetkililerimiz bu konuyu gözden geçirse de nargile satışı yapan esnaflarımızın da mağduriyeti giderilse. Pandemi sebebiyle çok zor günler geçirdik. Bu süreçte sadece kendimizi düşünmek bencillik olur. Umarım en kısa sürede tüm esnaf arkadaşlarımızın mağduriyeti giderilir.” diye konuştu.

“KARARDAN MUTLUYUZ”

Efeler ilçesi Ramazanpaşa Mahallesi’ndeki kahvehane işletmecisi Doğan İnal da pandeminin en fazla etkilediği meslek kollarından biri olduklarını dile getirerek yayımlanan genelgeden oldukça memnun olduklarını söyledi. Sadece kendileri değil insanlık olarak çok zor bir süreçten geçtiklerini kaydeden İnal, “Ekonomik olarak çok ciddi bir dönemi geride bıraktık. İşlerini sonlandıran arkadaşlarımız oldu. Uzun süredir bu kararı bekliyorduk. İnşallah bu karar ile işlerimiz normale döner. Karardan mutluyuz.” şeklinde konuştu.

“OKEYDE YENEBİLİRİZ AMA ÖNEMLİ OLAN PANDEMİYİ YENMEK”

Alınan karar kahveci esnafı ile birlikte vatandaşları da mutlu etti. Kahvehanelerde oyun yasağının kalkmasını değerlendiren Mustafa Eray Ekşi, “Karar bizleri de mutlu etti. 16 Mart 2020 tarihinden bu yana sabırla bekledik. Koronavirüsün nasıl bir tehlike olduğunu biliyorduk. Alınan tedbirlere saygı duyduk. Oyun yasağının kalkacağı haberini duyunca oyunseverler olarak çok sevindik. Ancak pandemi şu an bitmiş değil. Dikkatli ve tedbirli olmak zorundayız. Okey sevgimiz yanında candan sevdiklerimizin de hayatını tehlikeye atmamız lazım. Okeyde yenebiliriz ama önemli olan pandemiyi yenmek. Kararın hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.