Köpekler Renk Körü müdür? Hangi Renk Görürler?Halk arasında köpeklerin renk körü olduğuna dair bir inanış bulunuyor. Kulaktan dolma olarak yayılan bu bilginin ise gerçeklik payı merak ediliyor ve araştırılıyor. Köpeklerin renk körü olduğuna dair bu yanlış bilginin elbette bir çıkış noktası bulunuyor. Hayır, köpekler halk arasında bilindiği ve inanıldığı gibi renk körü değildir. Ancak renkleri algılamalarına dair bazı önemli detaylar söz konusudur. Öncelikle renk körlüğü hakkında kısaca bilgi edinelim.

Renk Körlüğü Nedir?

İnsanlarda renk körlüğü renklerin veya renklerin arasındaki farkların algılanamadığı bir görme bozukluğudur. Renk körü olan kişiler sıklıkla kırmızı ve yeşil gibi renkleri ayırt edemez ve karıştırır. Bazı renk körü rahatsızlıklarında ise tüm renkler gri ve tonları gibi görünür. Peki, köpeklerin renk körü olduğuna dair bu inanış nereden geliyor? Şöyle ki; standart bir insan retinasında üç farklı görme hücresi bulunuyor. Bu hücreler görünebilir spektrum çerçevesinde milyonlarda farklı dalgalarda renklerin görünebilmesini sağlıyor. Köpeklerin görme yetisi araştırıldığında ise iki görüş hücresinin kırmızı ve yeşil tonlara karşı duyarlılığa sahip olan insan retinasına benzer bir yapıda olduğu tespit ediliyor. Yani renk körü olan ve kırmızı ve yeşil renk körlüğü yaşayan insanlarda da tıpkı köpeklerde olduğu gibi iki adet görüş hücresi bulunuyor. Ve bu araştırmalarda yola çıkılarak köpekler normal insan görüşünde biraz daha farklı bir görüşe sahip olduğu ortaya çıkıyor. Ancak bu durumu renk körlüğü ile nitelendirmek doğru bir yaklaşım olmuyor.

Köpekler Hangi Renkleri Görebilir?

Köpeklerin renk körü olduğuna ve her şeyi sadece siyah ve beyaz olarak gördüklerine dair yanlış bir inanış bulunuyor. Bu tür bir bilgi kirliliğinin altında yatan bazı sebepler yer alıyor. Çünkü köpeklerin renkleri algılamaları sağlıklı insanlar gibi olmuyor. Yani köpekler renkleri algılayabiliyor. Farklı birçok renge karşı duyarlı bir göz yapısına sahip oldukları için renk ayrımı yapabiliyorlar. Ancak insanların gördüğü gibi göremiyorlar. Göz yapılarındaki bu farklılık onların renk körü olduğuna dair bazı söylemlerin çıkmasına neden oluyor. Oysa bu bilgi temelinde yanlış bir bilgi olarak her kaynakta açıkça belirtiliyor. Peki, köpekler renkleri nasıl algılıyor. İnsanların görmüş olduğu her renk köpekler için de aynı şekilde bir görünüme sahip oluyor mu? İşte burada köpekler ve insanlar arasındaki renk farklılıkları başlıyor. Köpeklerin renk körü söylemlerine ve onların renkleri neden, nasıl gördüklerine dair geniş ve doğru bir bilgilendirme için Pet Rehberi sitesine giriş yapabilirsiniz. Sitede yer alan ve en doğru bilgilerle özgün olarak hazırlanmış olan içerikler sizlerin köpekleri çok daha yakından tanımasına imkân veriyor. Sizler de köpeklerinizin nasıl bir görüşe sahip olduklarını, onların renkleri nasıl algıladıklarını öğrenmek istiyorsanız Pet Rehberi sitesi içeriklerini takip edebilirsiniz.      Köpekler renk körü değildir. Sadece renkleri bizler gibi göremezler. Mesela insanların kırmızı olarak gördüğü pek çok şey köpekler için koyu kahverengi renktedir. Yine en çok merak edilen yeşil renk algılamalarında yeşil renk köpeklerde sarımtırak bir renkte görünür. Bununla beraber yine turuncu ve yeşil rengi sarımtırak tonlarda görürler. Köpeklerin mavi rengi algılaması da insanlarda olduğu gibi değildir. Mavi renkli her obje köpekleri için gri renktedir. Mesela deniz ya da havuz gibi alanları köpekler gri tonlarda görürler. Ya da mor renkli objeler köpeklere mavi tonlarda görünür. Köpeklerin renkleri farklı algılamaları onlar için dezavantaj olan bir durum değildir. Çünkü bu alanda yapılan araştırmalara bakıldığında köpeklerde tıpkı renk körü olan insanlar gibi renkleri birbirinden ayırt edebilmek için özel ipuçları üretmektedir. Köpeklerin bazı renkleri farklı görüyor olmaları bizden daha kötü gördükleri anlamı taşımıyor. Aksine yapılan birçok bilimsel açıklamada ışık olmayan ortamlarda dahi köpeklerin insanlardan çok daha net bir görme yapısına sahip oldukları biliniyor.

Köpekler İçin En Makul Renkler Hangileridir?

Köpeklerin renk körü olmadığı, her şeyi sadece siyah ve beyaz olarak görmedikleri birçok bilimsel açıklama ile kanıtlanmış durumdadır. Ancak insanlar gibi her rengi algılayamadıkları ve bazı renkleri farklı gördükleri de biliniyor. Uzmanların ve bilimsel kaynakların yaptığı açıklamalara bakıldığında köpeklerin retinasında renk körü insanların retinasına benzer bazı hücreler yer alıyor. Bu hücrelere bağlı olarak renk körü insanların yaşadığı kırmızı ve yeşil görme sorununun köpeklerde de olduğu anlaşılıyor. Bunun için köpek dostlarınıza oynamak için aldığınız oyuncakların kırmızı veya yeşil olmamasında fayda olduğu anlatılıyor. Çünkü bu renkler köpeklerin ilgisini çeken renkler değildir. Bizler için can alıcı bir kırmızı renk köpekler için kahverengi bir görünüme sahiptir. Yine canlı bir yeşil köpekler için sarımtırak bir renk demektir. Bu renkleri tercih etmek yerine köpeklerin daha net algıladıkları ve onların ilgisini çeken farklı renklere yönelmeniz daha faydalı olacaktır. En doğru ve donanımlı kaynaklardan alınan bilgilere bakıldığında köpeklerin en çok sevdiği renk olarak mavi ve sarı gösteriliyor. Bu iki renk köpekler tarafından çok net bir şekilde algılanabiliyor. Bu nedenle köpeklerinizin oyun ve yaşam alanlarında mavi ve sarı renk kullanımlarına yönelmeniz onların daha çok dikkatini çekiyor. Köpekleriniz için bu tür önemli bilgiler onların daha enerjik olması için önemli bir yer tutuyor. Sizin için çok iyi bir Köpek Rehberi olarak hizmet veren Pet Rehberi sitesine giriş yapabilirsiniz ve uzman görüşleri, bilimsel kaynaklar ve en doğru açıklamalara göre sizlere sunulan köpeklerinizin yaşamlarına dair en önemli içeriklere buradan ulaşabilirsiniz.   

Köpekler Geceleri Nasıl Görür?

Hayvanlar için gece görüşü yaşama şansını arttıran çok önemli bir duygusal adaptasyondur. Özellikle sokaklarda yaşayan tüm hayvanlar için gece görüşü çok önemli ve gereklidir. Köpekler her ne kadar artık evcilleşmiş olsalar da gece görüşü konusunda birçok canlıdan çok daha iyi bir görüşe sahiptirler. Köpeklerde Tapetum Lucidum isimli bir tabaka bulunur. Bu tabaka sayesinde köpeklerin gece görüşü oldukça kuvvetli ve gelişmiştir. Yine köpeklerin gözlerindeki lens çok daha büyüktür ve kornea yüzeyi daha geniştir. Köpekler düşük ışıkta daha net ve iyi görme yeteneğine sahiptir. Yaşamış oldukları renk karmaşası gece görüşlerinde çok daha iyi olmaları için bir avantaj olarak biliniyor.  Köpeklerin gece görüşü üzerine yapılan birçok araştırma bulunuyor. Bu araştırmaların her birinde de aynı sonuç çıkıyor. Loş ışıkta görme yetilerini artıran ve retina altında bulunan yansıtıcı bir katman yer alıyor. Bu katman köpeklerde gece görüş niteliğini artırıyor. Köpeklerin gözlerinde bulunan ve gece görüşü artıran bu katmanın en önemli ispatı ise köpek gözlerinin fotoğraflarda parlaması olarak gösteriliyor. Birçok fotoğrafta gözleri parlayan köpekler sahip oldukları yansıtıcı tabaka ile bu durumu yaşıyor. Özelikle vahşi doğada yaşayan köpek ırklarının avcılık ve görme yetileri çok daha kuvvetlidir. Vahşi yaşamda köpekler hayatını sürdürebilmek için çoğunlukla gece avlanırlar. Bu nedenle karanlıkta ya da az ışıkta köpeklerin gözleri çok net ve berrak bir görme yetisine sahiptir.

Köpeklerde Göz Hastalıkları ve Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerin en gelişmiş organlarından birisi de gözleridir. Gece görüşü ve netlik anlamında birçok canlıdan çok daha gelişmiş bir göz yapısına sahip olan köpekler bu gelişmiş görme yetisini ancak bazı göz rahatsızlıkları ile kaybedebilirler. Köpeklerde sıklıkla görülen bazı göz rahatsızlıkları vardır. Bunların bazıları görme yetisine etki etmezken bazıları önemli rahatsızlıklar olduğu için görme kayıplarına da neden olabilmektedir. Köpeklerde en sık görülen göz hastalıklarının başında çapaklanma ve akıntı geliyor. Alerjik nedenlere bağlı olarak gelişen bu hastalıklarda uman veteriner desteği ile uygun tedavi yöntemleri uygulanıyor ve hastalık geçebiliyor. Eğer köpeğinizin gözlerinde bazı belirtiler baş gösteriyorsa bunun göz alerjisi olup olmadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz. Uzman bir veterinere götürmeden önce bu belirtileri kendiniz takip edebilirsiniz. Köpeklerde göz alerjisi var ise bunun en belirgin özellikleri şu şekildedir:
  • Tahriş
  • Kaşıntı ve göz akıntısı
  • Kızarıklık
  • Kusma
  • Hapşırma
  • Horlama
Eğer köpeğinizin gözünde bir akıntı varsa ve bununla birlikte kusma gibi belirtiler gösteriyorsa alerjik durumlar ilerlemiş demektir. Bunun için en kısa sürede bir veteriner hekim kontrolünden geçmesinde fayda olacaktır.

Köpekler Hangi Renkleri Sever?

Köpekler en çok sevilen ve tercih edilen evcil hayvanların başında geliyor. Birçok farklı köpek cinsi evcil hayvan olarak ailemize katılıyor. Bazı ırklar daha çok doğada ve vahşi yaşamda var olabiliyorken bazı köpek ırkları tamamen ev yaşamına uygun bir yapıda oluyor. Ve insanlar ev yaşamına en kolay ayak uydurabilen ve bakımları ev yaşamında kolay olan köpeklerden kendilerine dostlar ediniyor. Evde köpek besleyen kişiler köpekleri ile uzun yıllar birlikte bir yaşam sürebilmek istiyor. Bunun için daha bilinçli bir şekilde onların bakım ve ihtiyaçlarını karşılamak gerekiyor. Bir köpeğe ne kadar doğru ve güzel bakılırsa o köpek ev yaşamında o kadar enerjik, aktif ve sevecen olabiliyor. Pet Rehberi sitesi köpeklere dair çok önemli bilgilendirme içerikleri ile köpek dostlarını aydınlatıyor. Köpek severler için çok iyi bir rehber olan ve onlar hakkında en doğru ve önemli bilgileri sizlere sunan site üzerinden gerekli olan tüm bilgi ve birikime ulaşabilirsiniz. Köpek rehberi olarak sitenin tüm güncel yazılarını takip edebilirsiniz. Ve köpeğinizi, ırkını, fiziksel özelliklerini ve onlara en doğru şekilde nasıl bakabileceğiniz konusundaki en iyi tavsiyeleri bu site üzerinden edinebilirsiniz. Evde birlikte yaşadığınız köpeğinizi daha yakında tanıyabilmeniz için onların tüm özelliklerini biliyor olmanız gerekiyor. Köpeklerin hangi renkleri çok sevdikleri ve hangi renklerle ilgi duydukları köpek besleyen kişiler için oldukça önemli konulardan birisi oluyor. Çünkü ev veya bahçenizde köpekleriniz için bir yaşam ve oyun alanı kurarken onların ilgisi çeken ve onların sevdiği renklerden yola çıkmanız önemli bir detay oluyor. Köpeklerin renk körü olduğuna darı yanlış bir algı olsa da görme ve renk algılama konusunda farklı bir yapıda oldukları biliniyor. Sahip oldukları göz yapısına göre köpeklerin kırmızı ve yeşil renklere karşı bir ilgisi olmadığı daha çok mavi ve sarı renklere karşı ilgi gösterdikleri bilimsel olarak da biliniyor.    Kaynak: https://petrehberi.com/