Aydın Vali Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Günay’ın koordinasyonluğunda, ilk defa genel müdürlük düzeyinde katılımın olduğu inceleme gezisine tüm kurumlar ilgi gösterdi. Ankara’dan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, Araştırma ve Tescil Daire Başkanı Ümit Turan ve jeologların katıldığı inceleme gezisine; Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Taha AL, Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdür Yardımcısı M. İbrahim Çolak, DKMP Aydın Şube Müdürü Egemen İşcan, ADÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu, Peyzaj Mimarlığı Bölümünden Doç. Dr. Tendü Hilal Göktuğ, Aydın Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mehmet Yılmaz eşlik etti.

KAYA RESİMLERİ İNCELENDİ

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü’nün rehberlik ettiği inceleme gezisinde Bafa Gölü Tabiat Parkı, Azap Gölü Ulusal Sulak Alanı, Latmos’un, 8 bin yıllık kaya resimleri, fıstık çamı ormanları, kutsal alanlar, tarihi kaleler, antik yollar incelendi. Bölgenin doğal peyzajı izlendi. Aydın Büyükşehir Latmos Ziyaretçi Tanıtım Merkezi ziyaret edildi. Bölge muhtarları ve yerel halkla görüşüldü. Latmos kayalarına yuva yapan karaleylekler uzaktan dürbünle izlendi. Özgün bitki türleri incelendi.

TÜRKİYE’NİN ENDER ALANLARINDAN BİRİSİ

Menderes masifinin bir parçası olan Latmos Dağları’ndaki kayaların değişik aşınma biçimleri sonucunda, olağanüstü farklı figürler oluşturan şekilleri incelendi. Bölgeyi iyi bilen Vali Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Günay tarafından alanda bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi. Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, Latmos’un doğal ve kültürel özellikler açısından, Türkiye’de ki ender alanlardan biri olduğunu ve geleceğe taşınması gerektiğini söyledi.
Latmos’ta ekoturizm potansiyelin araştırılması projesini yürüten Doç. Dr. Tendü Hilal Göktuğ, bölgenin ekoturizm açısından çok önemli bir yer olduğunu, gelecekte yerel insanlara da fırsatlar sunacağını, ülkemiz turizmi içinde önemli bir destinasyon haline geleceğini belirtti.DKMP 4. Bölge Müdür Yardımcısı İbrahim Çolak, kurum olarak üzerlerine düşen katkıyı yapmaya hazır olduklarını belirtti.

AÇIK HAVA MÜZESİ GİBİ

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü Üst düzey kamu görevlileri, uzman teknik heyet, Üniversite ve Yerel Yönetim temsilcileri, muhtarlar ve sivil toplum örgütleri işbirliğiyle yapılan gezinin çok yararlı bir inceleme gezisi olduğunu söyledi. Latmos’un adeta açık hava müzesi niteliğinde olduğunu dile getiren Sürücü, “Kültürel zenginliklerinin yanında, jeolojik özellikleri, farklı bitki örtüsü, yaban hayatı ve Latmos kültürünü geleneksel bir şekilde günümüzde de sürdüren insan yaşamı hayranlıkla izlendi. Tarih öncesi dönemden itibaren gelişerek antik dönem, Bizans, Ortaçağ, Osmanlı ve günümüze kadar devam eden kültürüyle adeta bir açık hava müzesi niteliği taşıyan bu coğrafyanın, KuşadasıDidim ve Bodrum gibi Türkiye’nin en önemli turizm kentlerinin arasında olması önemli bir avantaj” diye konuştu.