Didim Ticaret Odası Başkanı Hilmi Erbaş’a basın toplantısında bazı yönetim kurulu üyeleri eşlik etti. Erbaş, basın toplantısında Didim’in ekonomisinin 3 temel üzerinde kurulduğunu ifade etti. İlçe ekonomisinin turizm, gayrimenkul-inşaat ve tarım olmak üzere üç temel ayak üzerine kurulu olduğunu belirten Erbaş, başta turizm olmak üzere bu sektörlerin hepsinin pandemi sürecinden etkilendiğini, özellikle turizm sektöründe çok ciddi kayıplar yaşandığını hatırlattı. Buna mukabil gayrimenkul ve inşaat sektöründe Didim de dahil olmak üzere sahil bölgelerinde çok yoğun talep olduğunu söyledi.

“SÜREÇTEN HERKES ETKİLENDİ”

“Geçen yıl yaz sezonunda Didim Tapu Sicil Müdürlüğü neredeyse tıkanma aşamasına geldi” diyen Erbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bir ayı aşan işlem süreleri ile karşı karşıya kaldık. Geçtiğimiz yıl bir takım girişimlerde bulunduk ve geçici görevlendirmelerle süreç ilerledi. Buna rağmen sezon içindeki süreçten herkes etkilendi. Gayrimenkul almak isteyenler alamadılar. Ticaretler olumsuz etkilendi. Uzunca bir süredir Tapu Sicil Müdürlüğünün teknik altyapısının güçlendirilmesi, norm kadronun ilçenin ihtiyaçlarının karşılayacak şekilde düzenlenmesi noktasında girişimlerimiz vardı. Didim Tapu Sicil Müdürlüğünden başlamak üzere, Kaymakamımız Valimiz, Bölge Müdürümüz, Genel Müdürümüz ve başta Mustafa Savaş Bey olmak üzere Aydın Milletvekillerimizle ile görüşmelerde bulunduk. İki kısa vadeli hedefimiz vardı; birinci olarak acil olarak personel sayısının maksimuma çıkarılması ve işlemlerin olağan akışında gerçekleşmesi, ikinci olarak norm kadronun Didim’in ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde artırılması ve fiziksel mekanın düzenlenmesi” ifadelerine yer verdi. Didim Tapu Sicil Müdürlüğünün yapmış olduğu işlem sayısının Kuşadası’nın çok az altında, Söke’nin de yüzde 50 üzerinde olduğunun altını çizen Erbaş, müdürlükteki norm kadronun Söke ile aynı, Kuşadası’ndan 8-10 personel daha az olduğunu ifade etti.

DTO, TAPUDA GEÇİCİ GÖREVLENDİRİLECEK PERSONELİN KONAKLAMA İHTİYACINI KARŞILAYACAK”

İlk adım olarak kalıcı olarak rotasyonla giden personelin yerine atamalar gerçekleştirildiği bilgisini veren Erbaş, İkinci olarak da Bölge Müdürlüğünün il dışından 6 tane geçici görevlendirme yaptığı müjdesini verdi. Erbaş İl dışından bir buçuk aylığına görevlendirilen, ihtiyaç olması halinde de süresi uzatılacak çalışanların, Bölge Müdürlüğü ile karşılıklı olarak mutabık kalarak konaklama ihtiyaçlarını Didim Ticaret Odası olarak üstlendiklerini söyledi. İlk üç personelin dün göreve başladığını, İkinci üç personelin de pazartesi günü göreve başlayacağını ifade eden Erbaş, Tapu Sicil Müdürü Müdürünün verdiği bilgiye göre bir hafta içerisinde tapudaki işlem yoğunluğunun temizleneceğini, sonrasında da bir ya da iki gün içerisinde alım satım işlemlerinin gerçekleşeceğini söyledi.

“TOPARLANMA BEKLİYORUZ”

Erbaş, “Bu, ilçemiz adına son derece önemli. Didim’in iktisadi gelirinin çok önemli bir kısmı buradan geliyor. Turizmde de aşılamayla beraber bir toparlanma bekliyoruz. Önümüzdeki süreçte ilçe ekonomisinde de bir toparlanma bekliyoruz” dedi.

MANASTIR KOYU’NDA İLKE KARARLARINA DÖNÜLECEK

Manastır Koyu’nda Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından bölgede kat sayılarını ve yoğunluğu artıracak planlar yapıldığını, sivil toplum örgütleri ile beraber planlara itiraz ettiklerini ve Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunduklarını hatırlatan Erbaş, bakanlık nezdinde girişimlerde olumlu bir sonuç aşamasına geldiklerini ifade etti. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan ile birkaç defa görüştüklerini söyleyen Erbaş, şu bilgileri verdi; “Özelleştirme İdaresinden bu planların kendilerine geçmesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığının 2006 yılında yaptığı planlama ilkelerine sadık kalması noktasında karar almış durumdalar, o süreç halen sürüyor. Çok katlı ve yoğunluğu arttırılmış planlar gündemimizden çıkacak.”

“DİDİM, NEGATİF BİR GÜNDEMLE ANILIR OLMAKTAN ÇIKMALI”

Son dönemde yaşanan gelişmeler hakkında açıklama yapan Yönetim Kurulu Başkanı Erbaş, gündemi meşgul eden son derece üzücü olaylarla ilgili, olayın meydana geldiği andan itibaren tepkilerini ortaya koyduklarını, sivil toplum örgütleri ile ortak açıklama yaptıklarını, devamında bir takım gelişmeler olunca sivil toplum örgütleri ile ikinci bir açıklama daha yaptıklarını hatırlattı.

DUYARLILIK ÇAĞRISI

“İşin başka bir boyutuna ilişkin değerlendirme yapmak istiyoruz” diyen Erbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Şiddet olayları amasız, fakatsız son derece yanlış. Tartışılacak bir tarafı da yok. Turizm sezonunun başlaması, turizmcilerin ve yatırımcıların gelmesi hasebiyle ortamı bir an önce normalleştirmeye ihtiyaç var. Başta kamu kurumları yetkilileri olmak üzere, sivil toplum yetkilileri, basın, tüm vatandaşlarımız duyarlılık göstermeli. Süreci bir önce toparlamazsak Didim olarak negatif bir gündemle anılır olmak bizim ilçemize, ilçemizde yaşayanlara olumlu bir sonuç getirmez. Özellikle bilboardlar aracılığıyla mesaj verme yönteminin doğru olmadığını düşünüyoruz. Elbette şiddetle idari yolla, hukuk ve yargı yoluyla mücadele edilecek ve edilmeli. Ama ilçe ticaretini, turizmini olumsuz etkileyecek imgelerden simgelerden sembollerden de uzak durmak gerektiğini düşünmekteyiz. Dışarıdan gelen bir turist, bir misafir, bir yatırımcı onu gördüğü zaman Didim’le ilgili kafasında oluşacak tahayyülü siz düşünün. Billboardların kaldırılmasının ilçemiz için iyi olacağını düşünmekteyiz ve bu düşüncemizi Cumhuriyet Halk Partisi Teşkilatındaki arkadaşlarımıza ve CHP’li milletvekillerimize ilettik. Başka sivil toplum örgütlerinin başındaki arkadaşlarımızdan da iletenler olduğunu biliyorum. STK’lar olarak aramızdan bir temsilci belirleyerek Sayın Belediye Başkanımızdan randevu talebimiz oldu ama o konuda bir dönüş olmadı. Aynı konuyu Belediye Başkanımıza da iletmek arzusundaydık. İnşallah sağduyulu bir davranış gerçekleşir.”