Tarımsal kuraklığın yaşandığı 41 ilden birisi olan Aydın'da sulama sezonunda üreticilere, en fazla iki kat su verileceği açıklandı. Tarlalarına ektikleri mısır, pamuk ve diğer ürünlerini nasıl yetiştireceklerinin derdine düşen üreticiler, artezyene yöneldi. Ürünlerini artezyen kuyusunun suyu ile sulamak isteyen üreticilerin yoğunluğu, artezyen sektöründe işlerin açılmasını sağladı. Oluşan aşırı talep ile birlikte artezyende işçilik ve malzeme fiyatları da çok arttı.

KURAKLIK ARTEZYENCİLİĞİ YENİDEN CANLANDIRDI


Artezyen maliyetinin artmasını, İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı eleştirdi. Başkan Kaykı, İncirliova’da en fazla 10 artezyencinin olduğunu söyledi. Artezyenciliğin genellikle babadan kalan bir meslek olduğunu, ovaya su kanallarının yapılması ile birlikte bitme noktasına geldiğini ifade eden Başkan Kaykı, yaşanan tarımsal kuraklığın artezyencilik mesleğini yeniden canlandırdığını dile getirdi.

"SU İÇİN 150 METRE DERİNLİĞE KADAR İNİYORUZ"


İlçesinde artezyenle 9 ile 150 metre arasında değişen derinlikte su bulunduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı Kaykı, "İlçemizde artezyen ile en düşük 9-10 metre derinlikte, suyu buluyoruz. Ama bu su, temmuz ayının sonunda veya ağustos ayında biter. Bunun bilincindeyiz. Yer küçükse bu su yeter. Eğer yerin büyüklüğü 30 dönümün üzerindeyse bu suya güven olmaz. O zaman daha fazla derinlikten su çıkartmaya çalışıyoruz. 150 metre derinliğe kadar iniyoruz" dedi. Artezyencilerde şu anda sıra olduğunu dile getiren Kaykı, artezyen çaktırmak isteyen çiftçilerin en az 35 gün beklemek zorunda kaldıklarını anlattı.

ARTEZYENİN METRESİ 200 LİRA


Çiftçinin gübre, ilaç ve benzeri alanlarda olduğu gibi artezyende de zamlarla karşı karşıya kaldığını ifade eden Başkan Kaykı, "Geçen yıl nisan ayında traktör yıkamak ve benzeri işlerde kullanmak için artezyen çaktırdım. Geldi adam metresini 80 liradan çakıverdi. Bu yıl aynı ayda artezyenciye fiyat sorduğumuzda 'Metresi 130 lira’ dedi. Haziran ayındaki fiyatın da 200 lira olduğunu öğrendik. Benzer artış, artezyen borusunda da söz konusu. Geçen yıl yanlış hatırlamıyorsam artezyen borusunun metresi 55 lira ya da 60 liraydı. Bu yıl ocak ayında boruyu 95 liradan aldık, şu anda aynı boru 140 lira. Artezyenden dolayı naylon boruya da ihtiyaç oldu. Geçen yıl kilosu 12-13 lira olan naylon boru, şu anda 25-30 lira arasında değişiyor. Çiftçimiz, diğer alanlarda olduğu gibi artezyende de zamlarla karşı karşıya kaldı" şeklinde konuştu.