52 yaşında Karacasu'ya özgü tarihi evleri maket ev olarak yapmaya başlayan Süleyman Yapan, yıllardır hayalini kurduğu çalışmayı hayata geçirdiğini söyledi. Karacasu Turizm Derneğinin açtığı bir yarışma vesilesiyle ilk maket evi yapan Süleyman Yapan, ardından çok sayıda ev yaptı. Karacasu'ya özgü evleri gerçeğinde bulunan bütün özellikleriyle kimi zaman dönemin yaşantısındaki enstantaneleri de ekleyerek birebir makete döken Süleyman Yapan, kimisi yıkılmış bu evleri yeniden yeni nesille buluşturuyor.


"MÜZEYE KONULMASI GURURLANDIRDI"


Çalışmaları hakkında bilgi veren Süleyman Yapan, "1969 Karacasu doğumluyum. İlkokul 3'ün yarısına kadar merkez ilkokulunda okudum. Daha sonra rahmetli babamın iş kurması sebebiyle İzmir'e taşınmak zorunda kaldık. Meslek lisesi elektrik bölümü mezunu olmamdan kaynaklı 2 sene plan proje çizdim. Askerden sonra baba mesleğine dönüş yapmak zorunda kaldım. Şu anda pidecilik mesleğini icra etmekteyim" dedi. Bu çalışmalara nasıl başladığı şeklindeki soruyu yanıtlayan Yapan, "Maket ev yapmayı özellikle kendi doğduğum yaşadığım evi yapmayı hep hayal ediyordum. Sağ olsun kendi imkanları ile sosyal medyada Karacasu evleri konulu bir yarışma düzenleyen Karacasu Turizm Derneği Başkanı Bülent Eriklioğlu bu arzumu hızlandırdı. Yaptığım evin Karacasu müzesine konması beni hem onore hem de teşvik etti. Bu sayede amatörce Karacasu temalı maket yapmaya devam ediyorum" dedi.

"ÇOCUKLUK ÖZLEMİNE ŞEKİL VERİYORUZ"


Projenin kapsamına göre bir evin yapım süresinin değişkenlik gösterebildiğini ifade eden Yapan, "Kullandığım malzemeler tabelacıların kullandığı dekota, strafor, karton, akrilik boyalar, yapıştırıcı, elektrik ve inşaat malzemelerinden oluşuyor. Karacasu denince özlemlerim ve çocukluğum aklıma geliyor. Aslında maket yaparken benim ve birçok Karacasulunun çocukluğuna özlemlerine şekil veriyormuş gibi hissediyorum" dedi.

KARACASU İÇİN 50'SİNDEN SONRA ÜNİVERSİTELİ OLACAK


Yazdığı şiirlerle ilçeye ve çocukluğuna özlemini ortaya koyan Yapan, bir şiirinde "Çocukluğumu duvar kovuklarına gizleyip gidiyorumSakın ha ellemeyin olur muBir gün nasılsa dönüp geleceğim.Bu topraklara elbet bir faydam olacakBir gün nasılsa dönüp geleceğim Ölü ya da diri...." ifadelerini kullandı. Bu şiirine gönderme yaparak sözlerini sürdüren Yapan, "Karacasu'ya diri olarak fayda sağlayabilmek için seneye nasip olursa Karacasu'da mimari restorasyon bölümünde okuyup hem gençlere örnek hem de yapılacak olan restore çalışmalarında görev almak istiyorum. Ayrıca sosyal medyada Aphrodisias, Karacasu ve Aphrodisias Antik Kenti isimli sayfaları açtım. Karacasulu dostlarla beraber gerek kendi çektiğimiz gerekse internette paylaşılan bilgi ve fotoğraflarla Karacasu'yu tanıtmaya çalışıyoruz. Son olarak gençlere tavsiyem sadece üniversite okumuş olmak için ömrünüzü boşa harcamayın. istediğiniz iş üzerine okuyun ki sonucunda hayattan zevk almak için sevdiğiniz işi yapın" dedi.