Türkiye'nin incir üretim alanlarından yüzde 70'ine sahip olan Aydın, 372 bin 655 dekar alanda 6 milyon 458 bin 34 incir ağacı ile toplam 183 bin 301 ton incir üretiyor. Yeni sezonda da kaliteli incir yetiştirmek isteyen üreticiler, incir bahçelerinde ilekleme işlemine devam ediyor. İncir meyvesinin tutup, gelişmesi için üreticiler, dişi incir ağaçlarına ilekler asıyor. İleklerin fiyatları ise kalitesinin yanı sıra çeşitli gerekçelerle gün içinde bile sürekli değişiyor.

İLEK FİYATLARI ARTTI


'İncirin Anavatanı' olarak kabul gören Germencik'te 'Şeytan Çarşısı' olarak bilinen alanda, ilek satışı devam ediyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren kalabalığın oluştuğu alanda, ilek satışı yapan üretici Özcan Aydınlı, bahçesinden topladığı ileklerin bir kısmını çarşıda sattığını, bir kısmını da kendi incir ağaçlarında kullandığını söyledi. Geçen yıla göre ilek fiyatlarının arttığını dile getiren Aydınlı, "İlek fiyatları şu anda 18 lira ile 25 lira arasında değişiyor. Bir gün önce fiyat, 30 liraya kadar yükseldi. Geçen yıla göre fiyatlar bu sene biraz yüksek. O da ileklerin seyrek olmasından kaynaklı. Geçen sene ilek bol olduğu için fiyatı 5 lira ile 12 lira arasında değişti. Bu sene de ilek satışı 3-5 liradan başladı, şu andaki fiyatlara kadar yükseldi. İlerleyen günlerde ilek fiyatları düşer mi yoksa yükselir mi bilmiyorum" dedi.

"32 LİRAYA İLEK SATTIM"


Bir diğer ilek satıcısı Yücel Yetim de, tüm üreticilere hayırlı ve bereketli bir incir sezonu diledi. İlek fiyatlarının sürekli değiştiğine işaret eden Yetim, "İleğin hiçbir zaman belli bir fiyatı olmaz. Çünkü saati saatine, dakikası dakikasına uymaz. Müşteri az ise fiyat düşer. İleğin kalite ve tazeliği ile azlığı veya çokluğu da fiyatı etkiler. Ben, bu yıl 1 liraya da 32 liraya da ilek sattım" ifadelerini kullandı.