Sermayesinin büyük bir bölümü Aydın Valiliği'ne ait olan Aydın Termal Turizm ve Jeotermal Sistemleri (AYTER) Anonim Şirketi, Aydın'ın Kuyucak, Köşk ve Karacasu ilçelerinde bulunan 4 jeotermal kaynak arama ruhsat sahası için 30 Haziran'da ihale yapacağını duyurdu. İhalesi yapılacak sahaların seracılık, meyve ve sebze kurutma, balıkçılık ve sağlık termal turizmi gibi faaliyetlerde kullanılacağı açıklandı. İhaleye, Germencik Çevre ve Doğa Derneği'nden tepki geldi. Açıklama yapan Dernek Başkanı Halil Çetinkaya; Aydın Valiliği, iktidar milletvekilleri ve kenti yönetenlere seslenerek, "Mevcut jeotermallerin Aydın'a, kentin incirine, tarımına, havasına, suyuna, toprağına, insanına ve geleceğine yapmış olduğu tahribat yetmedi mi?" çıkışında bulundu.

"AYDIN JES İSTİLASI ALTINDA"


Devletin yıllardır JES'lerin etkisi ile ilgili ortaya bilimsel bir araştırma koyamadığını dile getiren Çetinkaya, "JES’lerin zehirli sülfür kokusunu duymazdan, görmezden gelerek, JES’lerin zararını gösteren onlarca bilimsel araştırmayı, mahkeme kararlarını, bilirkişi raporlarını, incir üreticisinin, çevre derneklerinin ve sivil toplum kuruluşlarının, kısacası Aydın halkının tepkisini hiç aldırmadan, yeni kurulacak JES’lere izin vermeniz, Aydın'a yapılacak en büyük kötülüktür. İktidarın milletvekilleri ve yönetenler olarak, jeotermal patronlarını dinlediğiniz gibi Aydın halkını ve çevre derneklerini, sivil toplum kuruluşlarını dinlemek zorundasınız. Aydın mevcut haliyle fazlasıyla JES istilası altındadır, daha fazlasını kaldıracak durumda değil" dedi.

"AYDIN JES PATRONLARININ DEĞİL"


Başkan Çetinkaya, Aydın'ın yüzyıllardır tarım kenti olduğunun altını çizerek, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu topraklarda dört mevsim doğal üretim yapılır. Gözünü para hırsı bürümüş sermaye patronlarının uydurma projelerle seracılık, enerji adı altında, bu toprakları kirletilmesine, Aydın’ımızın yok edilmesine, küresel ısınmayı artıran, Aydın’ın ekolojik dengesini bozan bu yeni projelere izin veremezsiniz. Aydın halkını dinleyin, çünkü Aydın, JES patronlarının değil, Aydınlılarındır, bu şehirde Aydınlılar yaşar."