Türkiye kıyılarında deniz kaplumbağası yuvalama alanları dışında kalan Kuşadası’nda kıyılara 2012 yılından bu yana her yıl 1 ya da 2 Caretta caretta İri Başlı Deniz Kaplumbağası yuva yapıyor. Vatandaşların ihbarları ve iz takibi çalışmalarıyla tespit edilen yuvalar, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar şube Müdürlüğü ve Ekosistemi Koruma ve Doğaseverler Derneği işbirliğiyle koruma altına alınıyor.

NÖBET TUTULUYOR


EKODOSD Derneği ‘nce Dünya Deniz Kaplumbağaları Günü nedeniyle yapılan açıklamada deniz kamplumbağalarının korunmasına ilişkin yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi. Yapılan çalışmalarla birlikte deniz kaplumbağalarıyla ilgili farkındalık oluştuğu dile getirilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Yavru çıkışlarından önce gönüllülerle nöbet tutulmakta ve yavruların sağlıklı bir şekilde denize ulaşması sağlanmaktadır. Kuşadası’nda her yaz onbinlerce insanın bulunduğu 20 kilometrelik sahil şeridinde, tek yuva olmasına rağmen önemli bir farkındalık oluşturmakta ve deniz kaplumbağalarıyla ilgili bilgilendirme yapılmaktadır. Bölgemizde denizde kaza geçiren kaplumbağaların yaraları hafifse, gönüllü veterinerimiz tarafından tedavi edilmesi sağlanıp tekrar denize bırakılmaktadır. Yaraları ağırsa, Dalyan’da bulunan DEKAMER (Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi)’e gönderilip, merkezde tedavisi yapılmaktadır. Bölgemiz kıyılarına Chelonia mydas türü Yeşil Deniz Kaplumbağası ve Caretta caretta İri Başlı Deniz Kaplumbağalarının beslenme amacıyla yoğun olarak geldikleri görülmektedir. Trol ağlarına ve paragatlara takılarak, su yüzeyine nefes almak için çıkamadığından dolayı, denize atılan plastik poşetler yüzünden, tekne çarpmalarından ve nadir de olsa kasti olarak ölümler yaşanmaktadır. Ölen kaplumbağalar toplanarak, ölçümleri alınıp kayıt tutulmakta, doku örnekleri alınarak ADÜ Biyoloji Bölümü tarafından DNA çalışmaları yapılmakta ve kaplumbağalar DEKAMER’e gönderilerek, orada mikroplastik çalışmaları devam ettirilmektedir.”

DENİZ KİRLİLİĞİ ÖNLENMELİ


Deniz kaplumbağalarının nesillerini sürdürebilmesi için yapılan çalışmaların önemine vurgu yapılan açıklamada, “ Şu anda Türkiye kıyılarında; Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, ÖÇK alanlarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, üniversitelerden bilim insanları, vakıf ve dernekler işbirliğiyle deniz kaplumbağalarının koruma çalışmaları özveriyle sürdürülmektedir. Kuşadası’nda yapılan farkındalık çalışmalarıyla son yıllarda ölen ya da yaralanan kaplumbağalarla ilgili önemli farkındalıklar oluştu. Belediyeler, Sahil Güvenlik, Jandarma, kıyıda bulunan turistik işletmeler, oteller ve vatandaşlarla oluşturulan ağ sayesinde duyarlı bir işbirliği yapılmaktadır. Deniz kaplumbağalarının nesillerini sürdürebilmesi, duyarlı insanların çoğalmasına, plastik atıkların toplanarak deniz kirliliğinin önlenmesine ve sürat yapan deniz araçlarının dikkat etmesine bağlıdır. Kibrit kutusu büyüklüğünde dünyaya gözlerini açan kaplumbağalar, süratle denize ulaşarak, büyük bir yaşam mücadelesi verip, eğer şansı varsa devasa boyutlara ulaşabilmektedir” ifadeleri kullanıldı.