Türkiye’nin önemli incir üretim merkezlerinden birisi olan Aydın’da ilekleme dönemi başladı. Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, ilek arıcığının korunması, incirde verim ve kalitenin arttırılması için ileklerin olgunlaşmadan önce toplanarak amacı dışında kullanılması ve satılmasını önlemek ile ilgili bir açıklama yaptı. Müdürlük’ten yapılan açıklamada, TÜİK 2020 verilerine göre Aydın’da 372 bin 655 dekar alanda 6 milyon 458 bin 34 incir ağacı ile toplam 183 bin 301 ton incir üretildiği, ülkede incir alanlarının yüzde 70’ine, incir üretiminin de yüzde 57’sine Aydın’ın sahip olduğu ifade edildi. İl ekonomisinde büyük bir öneme sahip olan incir yetiştiriciliğinde sağlıklı ve yüksek verim alınması için ileklemenin çok önemli olduğuna vurgu yapılan açıklamada, Aydın Valiliği’nin 2018 yılında yayımladığı Aydın ili mülki hudutları dahilinde incir kalitesinin ve ilek arıcığının korunması ile incir yetiştiriciliğinin sürekliliğinin sağlanması ve geliştirilmesine ilişkin tebliğe uyulması çağrısı yapıldı.

PARA CEZASI UYGULANACAK


Tebliğin “Erkek incir meyveleri olgunlaşmadan, ilek asım zamanından önce toplanmayacaktır. Erkek incir meyveleri amacı dışında (incir reçel, marmelat yapımı gibi) kullanılmak üzere satılmayacaktır. Erkek incir meyvelerinin olgunlaşmadan il dışına satışı yapılmayacak, sadece incir üretiminde döllenme sağlanması amacı ile sağlıklı erkek incir meyveleri alınıp satılacaktır. İlek ağaç ve bahçelerinin korunması için gerekli tedbirler ilgili bahçe sahibi tarafından alınacaktır. İl sınırları içerisinde özelliğini kaybetmiş, hastalıklı ilekler piyasaya sürülmeyecektir” maddelerine yer verilen açıklamada, bu maddelere aykırı davrananlara ihlal edilen her bir fiil için ayrı ayrı olmak üzere 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesinin 1. fıkrası hükmüne uygun olarak idari para cezası uygulanacağı dile getirildi. Açıklamada, denetimlerin Tarım ve Orman il ve ilçe müdürlüklerinde görev yapan teknik elemanlarca yapılacağı bildirildi.

“FAZLA İLEK KULLANIMINDAN KAÇINILMALI”


Aydın’da incir alanlarında ovada ileklemelere yer yer başlandığı, yüksek kesimlerde ise önümüzdeki günlerde başlayacağı ifade edilen açıklamada, “İncir üretiminde kalite ve verimin arttırılmasını sağlamak için ilekleme zamanına dikkat edilmeli, fazla ilek kullanımından kaçınılmalı, sağlıklı ve kaliteli ilek kullanılmasına dikkat edilmelidir” denildi.