Ekonomik sıkıntılarla gündeme gelen Koçarlı TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi’nde ortaklar, 31 Mart’ta yapılan genel kurulda yönetim kurulu faaliyetlerini ibra etmemişti. İbra edilmeyen yönetim düşmüştü. Yeni yönetimin seçileceği olağanüstü genel kurul toplantısı, 17 Haziran’da yapılacak. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamadığı takdirde, ikinci toplantı 25 Haziran’da gerçekleştirilecek. TARİŞ mallarının satışının da görüşüleceği genel kurul öncesi, kendisi de TARİŞ ortağı olan İYİ Parti Koçarlı İlçe Başkanı Zülfikar İstek, sert açıklamalarda bulundu.

"NİYE KAT KARŞILIĞI YETKİSİ VERİLİYOR?"


Başkan İstek, Koçarlı Belediyesi’nin kamulaştırma kararı aldığı ilçe merkezindeki 10 dönümlük TARİŞ arazisini sosyal donatı alanı ve yeşil alan yapma taahhüttü olduğunu söyledi. Genel kurulun gündemine işaret eden Başkan İstek, "Gündemde 'Kooperatif menfaatleri doğrultusunda üçüncü şahıslara satışı, dilediği şekil ve şartlarda söz konusu araziler üzerinde kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapmaya, hatta yap-işlet-devret modeli ile her türlü yetkiyi vermek istiyoruz' şeklinde bir madde var. Peki, bu alan sosyal donatı alanı yapılacaksa, kamu yararına kullanılacaksa niye kat karşılığı yetkisi veriliyor? Eğer burası yapılaşmaya açılacaksa niye kooperatifin elinden çıkmadan devletin imkanları ile Büyükşehir, Koçarlı Belediyesi ve Çevre Şehircilik Bakanlığı devreye sokularak bu 10 dönümlük alan yapılaşmaya açılmıyor? İmar planı değiştirilsin. Bu işten TARİŞ de sebeplensin. Bu sayede borçlarını ödesin" dedi.

"ORTAKLARA YAPILAN İHANETTİR"


TARİŞ’in malının 3 liraya satılıp sonra imar değişikliği ile 20 lira değer kazandırılmaya çalışıldığını iddia eden İstek, şunları kaydetti:
"Bu arada kim para kazanmak istiyor? Benim daha önce sorduğum bir soru vardı MHP İlçe Başkanı bir açıklama yapmıştı, ‘Akbabalara peşkeş çekilecek’ diye. Bu akbabalar mı yine burada devrede? MHP İlçe Başkanı ortaya bir laf attı, devamını getirmedi. Şimdi çıksın konuşsun. Bu akbabalar kim? Bu TARİŞ’i soymaya çalışanlar kim? Kim TARİŞ’in malına çökmeye çalışıyor? Bir şey bilip de konuşmayan varsa bu Koçarlı halkına, TARİŞ ortaklarına yapılan ihanettir. TARİŞ’in malına çökmeyin."

"BİZİM ADIMIZA TARİŞ’İ SOYSUNLAR MI DENİYOR?"


Genel kurulda TARİŞ mallarının satışının görüşülmesinin ardından, yönetimin seçilecek olmasına tepki gösteren İstek, "Gündeme göre, yönetim seçilmeden genel kurulda satış kararları aldırılacak. Acaba önceden bu isimler seçilsin diye, planlı bir yönetim mi var? ‘Şu şu arkadaşları yönetime seçelim, bu yetkileri de verelim onlar bizim adımıza TARİŞ’i soysunlar mı’ deniyor? Normal şartlarda seçime gidilir, yeni seçilen TARİŞ’in durumuna bakar ilerisi için karar alınır. Fakat bunların bu söylediklerime karşı ‘Süreci hızlandırmak için şimdiden yetkileri de verelim, onlar seçilince hemen işe başlasın, satılacak yerler satılsın, TARİŞ bir an önce sirkülasyona başlasın’ cevabını verecekler. Ben burada iyi niyet görmüyorum. Gündeme satış yetkisi konuyorsa ben burada iyi niyet aramam. Çözüm olarak şöyle olmalı, sosyal donatı alanı olmayacaksa imar değişikliği değerlendirilsin. Sadece buradan gelecek para TARİŞ’i rahatlatır. Yok, bu da yapılmayacaksa birlik başkanıyla da görüştüm, birliğin ekonomik olarak çok iyi olduğunu söyledi. O zaman işletmeyi birlik alsın. Bir başkasına satılacağına TARİŞ birliği alsın. Amacımız TARİŞ’i kurtarmaksa, TARİŞ’in devamıysa, çiftçinin malını değerlendirmeye devam edecekse iki yol var önümüzde" şeklinde konuştu.