Karacasu’da asırlardır devam eden çömlekçilik mesleği kültürel değeri olan ürünleriyle de adından söz ettiriyor. 3 ağzı, 6 ibriği ve süslemeleriyle diğer kullanıma yönelik testilerden ayrılan gelin testisinin yalnızca Karacasu’da yapıldığı öğrenilirken efsaneleşen öyküsü de dilden dile, nesilden nesile aktarılıyor. Bir zamanlar tektaş, kolye gibi kıymetli hediyelerin yaygın olmadığı zamanlarda erkeğin kadına olan sevgi ve bağlılığını anlatmak için verdiği özel bir hediye olan gelin testisi bugün de ilgi çekmeyi sürdürüyor.

TESTİNİN HİKAYESİNİ USTASI ANLATTI

Gelin testisinin anlamını ve özelliklerini anlatan Kardeşler Çömlek işletmecisi 32 yıllık çömlek ustası Hüseyin Kocabıyık, “Gelin testisinin geçmişi asırlara dayanan bir hikayesi ve anlamı vardır. Aşağı yukarı yapımı bir saat sürüyor. İlk olarak testiyi yaptık. Ardından ibrik ve ağızları taktık. Son aşamada da süslemesini yaptık. Asırlar önce şimdiki gibi özel günlerde hazır hediyeler yok. Yokluk dönemlerinde, o günün şartlarında böyle bir ürün meydana çıkmış. Efsaneler ve hikayeler ustadan ustaya bazı farklılıklar gösterse de özü şu. Bir kişi çömlekçiye gelmiş. Sevdiği kişi için özel bir testi istemiş. Usta da o günkü ruh haliyle bu testiyi yorumlamış. 3 ağızlı bir testi. Ama ağızlardan bir tanesi açık ve erkeğin kalbine yani testinin gövdesine ulaşıyor. Diğer iki ağız açık değil kapalı. Erkeğin kalbine ulaşmıyor. Bu da başkalarına gönlüm kapalı demek oluyor. Testinin gövdesi erkeğin yüreğini kalbini teslim ediyor. Erkek sadece bir kişiye sevdalı. Sadece birini gönlünü sığdırmış. Erkek bu hediyeyi verdiği kişiye gönlüm sadece sende demek istiyor. Aynı zamanda tek eşliliği simgeliyor. Emzikler de çocukları ve aile bütünlüğünü temsil ediyor. Gelin testimizin anlamı bu” dedi.

“PATENTİNİ ALMAK LAZIM”

Erkeğin hanımefendiye karşı duygularını temsil eden bir testi olduğunu dile getiren Kocabıyık, “Başka kadınlara karşı gönlüm kapalı, biz güzel bir aile olacağız anlamı taşıyor. Anlamını ve güzelliğini bilenler talep ettiğine özel sipariş olarak yapıyoruz. Zaman zaman isteyenler oluyor. Talepleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Benim bildiğim 500 yıllık bir hikaye. Sadece Karacasu’da olan bir testi ve özel bir hikaye. Patentini almak lazım” diye konuştu.

HEDİYE OLARAK GÖNDERİLDİ

Testinin aileler ve aile kurmayı düşünenlerin yanı sıra ilçeye özgü hediye vermek isteyenler tarafından da tercih edildiğini söyleyen Kocabıyık, “İlçe idarecilerimiz protokol ziyaretlerinde ilçeyi simgeleyen hediyeler götürmek istediklerinde gelin testisini tercih ediyorlar. milletvekillerimize gönderdik, devlet büyüklerimize, Cumhurbaşkanımıza gönderdik. Cumhurbaşkanımıza gönderdiğimiz testiye hatta süsleme olarak ay-yıldız ve Rabia işareti eklemiştik. Biz işimizi seviyoruz, üretmeye devam ediyoruz” dedi.