Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), Dünya Çevre Günü için düzenlediği online basın toplantısında ülkede artan hava kirliliğine dikkat çekti. Termik santrallerin bulunduğu illerde güvenli veri sağlanmamış olmasına rağmen Dünya Sağlık Örgütü, AB ve Ulusal Limit Değerlerinin aşıldığını belirtti. Aydın da Avrupa Birliği ve DSÖ limitini aşan iller arasında bulunuyor. Aydın, hava kirliliği ölçümlerinde '37 oranıyla' Dünya Sağlık Örgütü'nün limit değerlerinin üzerinde çıktı. Açıklanan zehir haritasında Aydın’ın, Erzurum ve Düzce'den sonra havası en kirli il olduğu görüldü. Aydın’ın havasının kirli olduğuyla ilgili yapılan açıklama vatandaşları tedirgin ederken yetkililer konuyla ilgili açıklama yapmadı.

KİRLİĞİN NEDENİ JES’LER Mİ?

Sosyal medya üzerinden kentin hava kirliliğine dikkat çeken çevreciler, “Çevre Mühendisleri Odası’nın hava ölçümleri sonucunun görüldüğü haritada ilimiz, hava kirliliğinin en yüksek olduğu üçüncü il olarak öne çıkmaktadır. Erzurum ve Düzce'den sonra Aydın, havası en kirli il olarak görülüyor. Bu hava kirliliğinin nedeni ise Jeotermal Elektrik Santraller olduğu artık aşikardır” diyerek jeotermalin hava kirliliğine yol açtığı ifadelerini kullandı.

BAKAN DÖNMEZ, ‘ZARARI YOK” DEMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde kente gelerek jeotermal elektrik üretim santralinde incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, jeotermalin temiz bir enerji kaynağı olduğunu belirterek incir üretimine ve insan sağlığına bir etkisinin olmadığı şeklinde açıklamada bulunmuştu. Aydın’da lisanssız santraller dahil 1500 megavatlık kurulu güce sahip aktif çalışan 203 santral bulunuyor.