Doğaya atılan atıkların canlıları nasıl etkilediğinin somut örneği, Dünya Çevre Günü’nde bir kez daha yaşandı. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği üyesi doğaseverler geçtiğimiz Mayıs ayı içinde Serçin’de bulunan leylek yuvasında, ayağına dolanan plastik siyah ipten bir yavruyu kurtarıp, tekrar yuvasına bırakmıştı. Serçin Muhtarı Mustafa Çay, EKODOSD’u arayıp aynı yuvada bir yavrunun ayağa kalkamadığını ve çırpındığını söyledi. Söke AYDEM Elektrik Dağıtım şirketi şefi Şeref Aldoğan’ın araç desteğiyle yuvanın bulunduğu bölgeye giden dernek başkanı Bahattin Sürücü, AYDEM personeliyle birlikte yuvaya çıktığında, daha önceki çıkışında temizlemelerine rağmen, yuva içinin tamamen atıklarla özellikle plastik siyah saman ipleriyle dolu olduğunu gördü.

AYAĞI KIRILDI

Yuvada bulunan 4 leylekten 3’ünün sağlık durumlarının gayet iyi olduğu ancak daha önce kurtarılan leyleğin bu kez diğer ayağına plastik siyah ipin dolandığı tespit edildi. Yavru leylek ayağını kurtarmak isterken çok mücadele ettiğinden diğer ayağının kırılmasına neden olduğu belirlendi. Başkan Sürücü, yavru leyleği aşağı alarak Kuşadası’na getirip, gönüllü veteriner Nevzat Yıldızlı’ya kontrol ettirdi. Filmi çekildi ve ayağının kırık olduğu anlaşıldı. Gerekli ilk yardım uygulamaları yapıldı, EKODOSD’da beslenmesi gerçekleştirildi. Ardından Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürü Egemen İşcan’la görüşüldü. Yavru leylek alınarak, ADÜ Veterinerlik Fakültesi’ne götürüldü ve tedavisine başlandı.

TABELALAR DİKİLECEK

Atık plastik siyah iplerin doğaya bırakılmasının önüne geçmek için farkındalık tabelaları dikeceklerini belirten Başkanı Sürücü, şunları kaydetti: “Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Şube Müdürüyle görüşülerek, özellikle leylek yuvalarının yoğun olduğu köylerde ve hayvancılığın yaygın yapıldığı kırsal alanlarda, atık maddelerin ve plastik siyah saman iplerinin doğaya atılmaması için, birer farkındalık tabelasının dikilmesi sağlanacak. Geçmiş yıllarda telle bağlanan saman otları, nemli ortamlarda teli çürüttüğü ve kopan telleri inekler samanla birlikte yediği ve işkembelerini deldiği için, yoğun şikayetler sonrası tel yerine plastik siyah ipler kullanılmaya başlamıştı. Ancak plastik siyah iplerde doğaya atıldığından, bu kez leyleklerin yaşamlarını kaybetmeye ya da sakatlanmaya başladıkları görüldü. Dünyadaki örneklere bakıldığında, bu tip iplerin doğaya atıldığı görülmemekle birlikte, doğada çözünebilir olmasına da dikkat edilmektedir. Umarız aynı davranışlar ve yöntemler bizde de gerçekleşir, leyleklere olan bu tür tehditler ortadan kalkar.”