Doğal ve kültürel kaynak değerleriyle, yarımada oluşuyla, orman, sulak alan, deniz ekosistemlerini bünyesinde barındırmasıyla ve zengin yaban hayatı nedeniyle Türkiye’nin en önemli milli parkları arasında olan Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, doğallığını kaybetme tehdidi yaşıyor.
Türkiye’nin en önemli 10 sulak alanının başında gelen ve en iyi korunan doğal alanlardan biri konumundaki Milli Parkın Büyük Menderes Deltası bölümünün ornitolojik açıdan büyük önemi bulunuyor. 256 tür yaban kuşuna ev sahipliği yapan Büyük Menderes Deltası, nesli küresel ölçekte tehlike altındaki Tepeli Pelikan (Pelecanus crispus), dünyada 700 bireyi kaldığı tahmin edilen Akdeniz Foku (Monachus monachus), endemik Tüylü Çan Çiçeği (Campanula tomentosa) ve Saz Kedisi (Felis Chaus) gibi nadir türlerin yaşadığı önemli bir doğa alanı olmasıyla biliniyor. Böylesine önemli bir doğa alanına, balık çiftliklerinden sonra bir tehdit daha karides yetiştiriciliğinden geldi. Söke ilçesine bağlı Tuzburgazı sınırları içinde bulunan 4 noktada, Gaziantepli bir firma tarafından yıllık 900 ton kapasiteli sera içi havuzlarda karides yetiştiriciliği talep edildi.

PROJEYE KESİNLİKLE İZİN VERİLMEMELİ


Deltada yapılacak karides yetiştiriciliğinin hassas bir ekosistem özelliği gösteren alanı tahrip edeceğini belirten Ekosistemi Koruma ve Doğaseverler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, “Bahse konu alanlar; Milli Parkın Uzun Devreli Gelişme Revizyon Planında Sürdürülebilir Kullanım bölgesinde bulunsa da alanların bulunduğu yer 2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu’yla korunan, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca 1. Derece Doğal Sit kapsamında olan ve ayrıca köy merası olarak belirlenen bölgededir. Yoğun bir şekilde deniz börülceleriyle kaplı bu alanlar, yaban kuşlarının doğal üreme alanlarıdır. Buralarda adım attığınız yer kuş yuvalarıyla doludur. Milli Parkın doğasına uygun olmayan ve dışarıdan getirilen her türlü canlı, alanın kadim ekosistemini uzun vadede büyük zarar vereceğinden ve değiştireceğinden, kamu yararı bulunsa da bu tür uygulamalara kesinlikle izin verilmemelidir” dedi.