Karacasu’da eczane kalfalığı yapan ve tarımda farklı arayışlara öncülük eden Akkın, önemli tıbbi aromatik bitkilerden olan lavantanın Karacasu’da yetiştirilebileceğini kanıtladı. İlçede özellikle tütüne alternatif geliştirilmesi düşüncesi uzun süredir dillendirilirken, Emin Akkın bu konuda risk alıp öncülük yaptı. Kendi imkanlarıyla Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Lavandula Angustifolia bitki grubuna ait 3 ayrı çeşitten oluşan 450 kök lavanta fidesi satın alan Akkın, 2 yıl önce bunları toprakla buluşturdu. 2 yılda ürün vermeye başladığı bilinen lavantada ilk kez hasat yapan Akkın, “Yağ değerinin analizi için Eğirdir’e göndereceğiz. Çıkan analizleri de kamuoyuyla paylaşacağız. İlçe ekonomisine artı değer katacak bir üretim dalında öncülük yapmak gurur verici. İlçemiz için hayırlı olsun” dedi. Aynı zamanda Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Yönetiminde yer alan Akkın, ilçenin siyasetinde olduğu kadar ekonomik gelişmelerinde de üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu dile getirdi.

“İLÇEMİZE YENİ BİR ÜRÜN KAZANDIRMAK SEVİNDİRİCİ”

Çalışmalar hakkında bilgi veren Akkın, “Araştırmalarımız sonucu toprağa uyumlu olduğunu gördük ve 2019 yılında 450 kök olarak dikimi gerçekleştirdik. Dikimin ardından 2 yıl geçtikten sonra ilk hasadımızı gerçekleştirdik. İlk hasada göre gayet verimli oldu. Nasip olursa yağını çıkaracağız. Değerlerine bakacağız ardından yol haritamızı çizeceğiz. Bu değerleri de kamuoyuyla paylaşacağız. Bu lavantayı sadece yağ ve bitki olarak satmanın yanında fide yetiştiriciliği olarak da değerlendirmek istiyoruz. İlçemizde tütüne bir alternatif oluşturulması yönünde atılan adımlara öncülük etmek bizleri ayrıca mutlu ediyor. İlçemize yeni bir ürün kazandırmak ve çiftçilerimizin bundan para kazanacak olmaları bizleri gururlandırıyor. İlçemize hayırlı olsun” dedi.

“KAZANAN KARACASU OLUR”

Akkın’a dikim ve hasat sırasında bilimsel olarak katkı sunan Ziraat Mühendisi Serkan Gülgün, “Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden görev yapıyorum. Emin arkadaşımızla çocukluk arkadaşıyız. Kendisi Karacasu’da farklı ne üretebiliriz diye araştırma halindeydi. Alanında uzman arkadaşlarımızdan bilgi aldık. Kuruma götürüp analizlerini yapacağız. İnşallah iyi olur, Karacasu kazanır. 3 farklı çeşitli adaptasyon çalışması yapılıyor. Bunlardan en iyi adapte olan bölgeye tavsiye edilecek” dedi.

YAĞININ KİLOSU 500-600 LİRALARI BULUYOR

Ayrıca dekardan verim çağında yaş çiçek veriminin 500-600 kilo olduğu 60 kilo lavanta bitkisinden 1 kilo yağ alındığı bilgisi verildi. Kuru-yaş oranının 5’te bir olduğu ifade edildi. Yağı parfümeri sanayinde kullanılan lavantanın kuru olarak satış fiyatı 28 liraya kadar çıkıyor. Yağ olarak da kilosunun 500-600 lira civarında olduğu belirtildi.